Zaboravite sve što znate o doručku: Ovako jedu ljudi koji žive preko 100 godina
Doručak koji produžava život/Freepik
Vodeći istraživač dugovječnosti, Dan Buettner, otkrio je tajnu doručka koja, kako tvrdi, može biti ključ za duži i zdraviji život. Suprotno popularnim teorijama, ta tajna nisu jaja bogata proteinima.
Buettner, inače saradnik National Geographica, decenijama proučava svakodnevne navike i prehranu najdugovječnijih ljudi na svijetu - onih koji redovno dožive stotu.
U novom videu, 65-godišnji Buettner otkriva šta ljudi u takozvanim "plavim zonama" jedu svakog jutra i zašto to može biti ključ dugovječnosti.
- Kada pomislimo na doručak, obično su to jaja ili slanina - ali ta jela imaju puno zasićenih masti. Ili su to pahuljice, ali one imaju mnogo šećera, rekao je u snimku.
Međutim, u mjestima gdje ljudi zaista doživljavaju duboku starost, dan uglavnom započinju slanim, a ne slatkim doručkom.
- U nekim područjima to su grah i riža, avokado na tostu ili minestrone supa. Dan počinju obrokom bogatim vlaknima i biljkama, koji puni stomak i daje energiju do ručka, kazao je Buettner.
On je prvi put identifikovao plave zone nakon što je istražio pet regija u svijetu - Okinawu u Japanu, Sardiniju u Italiji, Nicoyu u Kostariki, Ikariu u Grčkoj i Loma Lindu u Kaliforniji - gdje ljudi redovno žive duže od 100 godina i uživaju u boljem zdravlju u starosti.
Šta im je zajedničko?
Iako se njihovi stilovi života razlikuju, jedno im je zajedničko: dan započinju biljkama, a ne procesuiranom hranom.
U Nicoyi, u Kostariki, stanovnici često jedu gallo pinto - jednostavno, ali hranljivo jelo od riže i graha. Ovo jelo obiluje složenim ugljikohidratima, biljnim proteinima i vlaknima, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa energije i zdravlja crijeva.
Na Okinawi nije neuobičajeno započeti dan miso supom, tofuom ili povrćem, dok na grčkoj Ikarii doručak često uključuje supu od sočiva, masline i integralni hljeb premazan avokadom ili maslinovim uljem.
Čak i minestrone supa, koju većina ne bi povezala s doručkom, u tim regijama je uobičajen izbor. Prepuna graha, povrća i začinskog bilja, predstavlja slan i nutritivno bogat način da se započne dan.
Buettnerova filozofija je jednostavna: izbacite slatke pahuljice i masnu prženu hranu - i umjesto toga birajte pravu, cjelovitu hranu biljnog porijekla.
- U svjetskim plavim zonama, gdje ljudi zaista dožive stotu, doručak je slan, jednostavan i bogat vlaknima. Započnite dan biljkama, a ne procesiranom hranom - i hranite se kao stogodišnjaci, poručuje Buettner.
Krećite se
U svom opsežnom istraživanju dokazao je još jedan važan, jednostavan i svima dostupan način za produženje života. On tvrdi da samo 20 minuta hodanja dnevno može produžiti životni vijek i do tri godine.
- Ne postoji pilula, dodatak prehrani niti trik za dugovječnost koji dokazano produžava život, rekao je Buettner u drugom videu objavljenom na Instagramu.
- Ako ste neaktivni, a počnete hodati samo 20 minuta dnevno, dodajete tri godine svom životnom vijeku. Vrlo jednostavan trik, ne košta ništa - vidimo se kad napunite sto, dodao je.
Hodanje nije samo lagana i svima dostupna aktivnost - ono jača kardiovaskularni sistem, poboljšava cirkulaciju, podiže raspoloženje i može smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa. Istraživanja pokazuju da redovno kretanje pomaže u očuvanju pokretljivosti, ravnoteže i samostalnosti i u poznijim godinama, prenosi Daily Mail.
Intenzivni treninzi nisu potrebni - mnogo se može postići svakodnevnim aktivnostima kao što su šetnja do prodavnice, rad u vrtu ili odlazak u posjetu prijateljima.
Stručnjaci već godinama ponavljaju: ne morate trčati maratone da biste bili zdravi - ali morate hodati, i to svaki dan.