Rade čuda: Ovih 7 namirnica obavezno uvrstite u prehranu nakon 50. godine

Uvrstite ove zdrave namirnice u prehranu nakon 50. godine//

Kako ostati mlad u zlatnim godinama?/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako starimo, potrebe našeg organizma se mijenjaju. Posebno nakon pedesete, kada očuvanje mišića, kostiju i zdravlja srca postaje prioritet, ključno je birati namirnice koje podržavaju tjelesnu snagu i vitalnost.

Sportska dijetetičarka Tara Collingwood za Eat This izdvojila je nekoliko prehrambenih saveznika.

Masna riba

Losos i druge masne ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale i štite zdravlje srca i mozga. Osim toga, pružaju visokokvalitetne proteine važne za očuvanje čiste mišićne mase.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Grčki jogurt

Preporučuje se u svakoj životnoj dobi, a posebno nakon pedesete. Obogaćene verzije donose i vitamin D, ključan za jake kosti. Važno je birati varijante s manje masnoće i bez dodanih šećera, a slatkoću dodati svježim voćem.

Jaja

Jaja su potpuni izvor proteina i sadrže sve esencijalne aminokiseline. Bogata su i kolinom, važnim za zdravlje mozga, te vitaminom D. Lako se pripremaju i praktičan su međuobrok.

Lisnato povrće

Špinat, kelj i rikola donose kalcij, magnezij, vitamin K i antioksidanse. Ove namirnice ne samo da jačaju kosti i kardiovaskularni sistem, već zahvaljujući vlaknima pomažu probavi i održavaju stabilnu razinu šećera u krvi.

Bobičasto voće

Borovnice, maline i jagode prepune su antioksidansa i vlakana. Pomažu zdravlju mozga, smanjuju upale i olakšavaju oporavak nakon fizičke aktivnosti.

Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi, orasi, chia i lanene sjemenke osiguravaju zdrave masti, proteine i vlakna. Podupiru zdravlje srca, produljuju osjećaj sitosti i čuvaju ravnotežu šećera u krvi.

Grah i leća

Izvori su biljnih proteina i vlakana, a bogati su kalijem i magnezijem. Ove mahunarke doprinose zdravlju probave, regulaciji krvnog tlaka i očuvanju mišićne mase.

Zaključak

Nakon pedesete, nije dovoljno samo paziti šta treba izbjegavati. Jednako je važno birati hranu koja hrani mišiće, čuva kosti i jača srce - stubove dugovječnosti i vitalnosti.