Ne brojite kalorije, promijenite redoslijed: Jedite ovim redom i nećete se debljati

Redoslijed obroka koji mijenja sve/Freepik

Redoslijed obroka koji mijenja sve/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sve više istraživanja potvrđuje da ne deblja samo ono šta jedemo, već i kada jedemo. Prema riječima dr Brajana Slavinskog, nutricioniste i stručnjaka za metaboličko zdravlje, redoslijed i vrijeme unosa obroka mogu igrati ključnu ulogu u održavanju zdrave tjelesne težine i prevenciji prejedanja.

„Naše tijelo funkcioniše u skladu sa cirkadijalnim ritmom, unutrašnjim satom koji reguliše hormone, varenje, apetit i metabolizam“, objašnjava dr Slavinski. „Kada jedemo u skladu s tim ritmom, tijelo efikasnije koristi energiju iz hrane i rjeđe skladišti višak u obliku masti.“

Doručak – pokretač metabolizma

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Najvažniji savjet ovog nutricioniste jeste da dan započnete doručkom – i to najkasnije sat vremena nakon buđenja. Idealno vrijeme: između 7 i 9 sati.

„Preskakanje doručka remeti rad hormona gladi, povećava potrebu za slatkišima i vodi do prejedanja u drugom dijelu dana“, navodi dr Slavinski. Dobar doručak treba da sadrži proteine, vlakna i zdravu mast – na primjer, jaja sa povrćem i integralnim hljebom, ili ovsena kaša s voćem i sjemenkama.

Ručak – glavni i najobilniji obrok

Dr Slavinski preporučuje da ručak bude najveći obrok dana, jer je tada naš metabolizam najaktivniji. Idealno vrijeme: između 12 i 14 sati.

„Kvalitetan ručak može da spriječi pad energije popodne i smanji potrebu za nezdravim grickalicama“, kaže on. Najbolje je da obrok sadrži kombinaciju ugljenih hidrata iz integralnih žitarica, proteina i povrća.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Večera – lagana i pravovremena

Večera bi trebalo da bude laganija, bez teških masnoća i velikih količina ugljenih hidrata. Ključno je ne jesti kasno, već između 18 i 20 sati, i barem dva sata prije spavanja.

„Kasni obroci mogu poremetiti san i usporiti varenje, što doprinosi taloženju masti“, upozorava Slavinski. Lagana salata s nemasnim sirom, riba ili supa s povrćem dobar su izbor.

Redoslijed unosa hrane tokom obroka

Dr Slavinski ističe još jedan zanimljiv trik: redoslijed konzumiranja namirnica unutar jednog obroka također može pomoći u kontroli težine.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prvo jedite povrće (vlakna), zatim proteine, i tek na kraju ugljene hidrate (hljeb, tjestenina, riža), prenosi Najzena.

„Ovako se šećer iz hrane sporije apsorbuje, što stabilizuje inzulin i smanjuje želju za dodatnim grickanjem“, objašnjava dr Slavinski.