Kroz ishranu do snažnog imuniteta: Namirnice koje štite vaš organizam

Namirnice za imunitet/

Namirnice za imunitet

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

S dolaskom proljeća i promjenjivog vremena, imunitet nam često slabi, što nas čini podložnijima prehladama i umoru. Ali, prehrana može imati ključnu ulogu u njegovom jačanju. Tako postoje određene namirnice koje, ako ih uključite u svakodnevnu prehranu, mogu značajno doprinijeti zdravlju.

Pri planiranju jelovnika za dobar imunitet, važno je uključiti mnoštvo voća i povrća te proteina, zdravih masti i složenih ugljikohidrata. Pravilan način prehrane pomoći će vam održati vitalnost, ali i zdrav, snažan imunitet. Stoga, prvi korak ka zdravom imunitetu nalazi se u vašem frižideru, odnosno u lokalnoj trgovini zdrave hrane. Donosimo samo nekoliko njih.

Citrusi

Naranče, limuni, grejp i mandarine bogati su vitaminom C, koji je poznat po svom utjecaju na jačanje imunološkog sustava. Ovaj vitamin potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje su ključne za borbu protiv infekcija. Budući da ga tijelo ne može samo proizvesti niti skladištiti, važno je unositi ga svakodnevno.

Đumbir

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako se osjećate iscrpljeno ili primijetite prve znakove prehlade, đumbir je odličan izbor. Ima protuupalna svojstva, pomaže kod mučnine, smanjuje bolove u mišićima te potiče cirkulaciju. Najbolje ga je konzumirati svježeg, u čaju ili kao dodatak jelima.

Špinat

Osim što je bogat vitaminom C, špinat sadrži i beta-karoten, koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Kako bi sačuvali što više njegovih hranjivih sastojaka, najbolje ga je jesti lagano kuhanog ili sirovog u salatama.

Orašasti plodovi

Bademi, orasi i lješnjaci puni su vitamina E, koji djeluje kao antioksidans i štiti stanice od oštećenja. Osim toga, sadrže zdrave masti i magnezij, koji pomaže u smanjenju stresa – a znamo da stres može oslabiti imunitet.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Med

Med je poznat po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima. Pomaže kod kašlja, grlobolje i općeg jačanja organizma. Najbolje ga je konzumirati sirovog, dodati ga u čaj (ali ne u vrući, kako bi se sačuvala njegova ljekovita svojstva) ili ga pomiješati s limunom i đumbirom za pravu vitaminsku bombu.

Masna riba

Losos, sardine i skuša sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upale u tijelu i podupiru rad imunološkog sistema. Također su bogate vitaminom D, koji je ključan za otpornost organizma, pogotovo tokom mjeseci kada manje vremena provodimo na suncu.