Imate povišen holesterol? Samo jedna mala promjena može ga drastično sniziti

U prehranu uvrstite vlakna kako biste snizili holesterol//

Jednostavna navika koja štiti srce/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Briga o zdravlju srca jedna je od najvažnijih odluka koje možemo donijeti za svoje tijelo. Srčane bolesti i povišen holesterol među vodećim su uzrocima smrti u svijetu, a način ishrane ima ključnu ulogu u smanjenju rizika.

Iako visok nivo holesterola može biti naslijeđen, ljekari ističu da pravilna prehrana može napraviti značajnu razliku.

Ako tražite jednostavan način da spustite nivo holesterola, kardiolozi savjetuju - uvedite jednu svakodnevnu naviku: užinu bogatu vlaknima.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Vlakna, posebno ona topiva, vežu holesterol u crijevima i sprječavaju njegovo upijanje u organizam, objašnjava kardiologinja dr. Elizabeth Klodas za Eating Well. Dodaje da takva hrana može pomoći u snižavanju nivoa LDL-a, poznatog kao "loš" holesterol, ali i ukupnog holesterola u krvi.

Osim što podržavaju zdravlje srca, vlakna pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i regulaciji apetita.

- Vlakna mogu stvoriti osjećaj sitosti, što pomaže u kontroli porcija, pojašnjava kardiolog dr. Matthew J. Bocchese. Ističe i da vlakna utiču na hormone gladi, čime se prirodno smanjuje unos kalorija i potiče mršavljenje.

Dr. Klodas podsjeća da su vlakna "hrana" za crijevne bakterije koje proizvode korisne tvari, uključujući GLP-1 hormon, poznat po regulaciji apetita i šećera u krvi.

Kako bismo iskoristili sve prednosti vlakana, ljekari preporučuju jednostavne međuobroke poput:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • jabuke i orašastih plodova,
  • pečenog slanutka,
  • povrća s humusom,
  • jogurta s malinama,
  • ili zobenih pahuljica.

Uz uravnoteženu ishranu, stručnjaci savjetuju i redovno kretanje, konzumaciju masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama te ograničavanje unosa zasićenih masti, šećera i soli. Kombinacija ovih navika, poručuju kardiolozi, najbolja je zaštita za srce i način da holesterol ostane pod kontrolom.