Doručak koji topi masti: Ljudi gube i do tri kilograma sedmično zahvaljujući ovoj kombinaciji

Ubrzajte metabolizam//

Doručak koji skida kilograme/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Doručak je temelj zdravog dana. On pokreće metabolizam, a uz pravilan izbor namirnica, kilogrami se mogu topiti bez mnogo truda.

Kod doručka je ključno birati hranu koja nas dugo drži sitima i osigurava dovoljno energije za cijeli dan.

A koja je to čarobna grupa namirnica? Odgovor je jasan – proteini.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Brojna istraživanja pokazala su da obroci bogati proteinima ujutro podstiču veću potrošnju kalorija. Osim toga, proteini smanjuju rizik od naglih napada gladi tokom popodneva.

Prema riječima stručnjaka, grčki jogurt i jaja idealni su sastojci za doručak tokom dijete.

Grčki jogurt sadrži veliku količinu proteina, a ima nizak udio masti i šećera. Naravno, važno je provjeriti da li je napravljen od punomasnog ili obranog mlijeka, jer to direktno utiče na broj kalorija koje unosimo.

U jednoj studiji u kojoj je učestvovalo 20 žena, otkriveno je da su one koje su jele grčki jogurt bile manje gladne tokom dana, te su unijele u prosjeku 100 kalorija manje.

Još jedno istraživanje potvrdilo je ovu činjenicu – učesnici koji su mjesec dana redovno konzumirali grčki jogurt postigli su bolje rezultate u gubitku kilograma u poređenju s onima koji ga nisu doručkovali.

Jaja su također zdrava, proteinima bogata namirnica koja dugo drži sitost. Odličan su izvor biotina, važnog nutrijenta koji učestvuje u metabolizmu masti i šećera. Biotin je poznat i kao vitamin B7 ili vitamin H.

Kajgana, jaja na oko, kuhana – postoji mnogo načina da se pripreme, ali stručnjaci su otkrili koji je najzdraviji.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu The Journal of Nutrition, kuhana jaja najbolje zadržavaju svoju nutritivnu vrijednost.

Kuhanje jaja uništava eventualnu salmonelu i povećava nivo proteina u njima za čak 40 posto, zbog čega se duže osjećamo siti.

S druge strane, ako se jaja pripremaju kao omlet ili kajgana, što obično podrazumijeva visoke temperature i veće količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa, a povećava se nivo holesterola, što može povećati rizik od srčanih bolesti.