Doručak koji topi masti: Ljudi gube i do tri kilograma sedmično zahvaljujući ovoj kombinaciji

Doručak koji skida kilograme/FreePik
Doručak je temelj zdravog dana. On pokreće metabolizam, a uz pravilan izbor namirnica, kilogrami se mogu topiti bez mnogo truda.
Kod doručka je ključno birati hranu koja nas dugo drži sitima i osigurava dovoljno energije za cijeli dan.
A koja je to čarobna grupa namirnica? Odgovor je jasan – proteini.
Brojna istraživanja pokazala su da obroci bogati proteinima ujutro podstiču veću potrošnju kalorija. Osim toga, proteini smanjuju rizik od naglih napada gladi tokom popodneva.
Prema riječima stručnjaka, grčki jogurt i jaja idealni su sastojci za doručak tokom dijete.
Grčki jogurt sadrži veliku količinu proteina, a ima nizak udio masti i šećera. Naravno, važno je provjeriti da li je napravljen od punomasnog ili obranog mlijeka, jer to direktno utiče na broj kalorija koje unosimo.
U jednoj studiji u kojoj je učestvovalo 20 žena, otkriveno je da su one koje su jele grčki jogurt bile manje gladne tokom dana, te su unijele u prosjeku 100 kalorija manje.
Još jedno istraživanje potvrdilo je ovu činjenicu – učesnici koji su mjesec dana redovno konzumirali grčki jogurt postigli su bolje rezultate u gubitku kilograma u poređenju s onima koji ga nisu doručkovali.
Jaja su također zdrava, proteinima bogata namirnica koja dugo drži sitost. Odličan su izvor biotina, važnog nutrijenta koji učestvuje u metabolizmu masti i šećera. Biotin je poznat i kao vitamin B7 ili vitamin H.
Kajgana, jaja na oko, kuhana – postoji mnogo načina da se pripreme, ali stručnjaci su otkrili koji je najzdraviji.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu The Journal of Nutrition, kuhana jaja najbolje zadržavaju svoju nutritivnu vrijednost.
Kuhanje jaja uništava eventualnu salmonelu i povećava nivo proteina u njima za čak 40 posto, zbog čega se duže osjećamo siti.
S druge strane, ako se jaja pripremaju kao omlet ili kajgana, što obično podrazumijeva visoke temperature i veće količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa, a povećava se nivo holesterola, što može povećati rizik od srčanih bolesti.