Ne tražite dalje: Ovaj doručak čuva vaše pamćenje i usporava starenje mozga

Ovo je savršen doručak//

Savršen doručak/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da uđete u sobu i zaboravite zašto ste tamo uopće došli. Povremena zaboravnost normalna je pojava, ali način na koji živimo i jedemo, posebno ono što biramo za doručak, može značajno utjecati na dugoročno zdravlje našeg mozga.

Prema najnovijim istraživanjima, gotovo polovina slučajeva demencije mogla bi se spriječiti ili barem odgoditi zdravijim životnim navikama - pravilnom prehranom, redovnim kretanjem i kvalitetnim snom.

Upravo doručak, tvrde stručnjaci, može biti ključna tačka dana.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Način života koji vodimo danas najjači je alat koji imamo za zaštitu pamćenja i mozga u budućnosti, naglašava neurolog dr. David Perlmutter. Kao primjer navodi obrok koji spaja jednostavnost i nutritivnu snagu - omlet s avokadom i dimljenim lososom, javlja Eating Well.

Hranjiva kombinacija za mozak

Jaja u ovom doručku osiguravaju kolin, supstancu koju većina ljudi ne unosi dovoljno, a koja je ključna za pamćenje i raspoloženje. Nutricionisti ističu da dva jaja daju i do polovine preporučenog dnevnog unosa kolina.

Dimljeni losos donosi obilje omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) koje pospješuju protok krvi u mozgu i jačaju komunikaciju među neuronima, dok avokado i maslinovo ulje obiluju vitaminom E i antioksidansima koji štite moždane stanice od upala i oksidativnog stresa.

Osim toga, jaja i losos bogati su vitaminima B6, B12 i folatom, koji su važni za stvaranje neurotransmitera zaslužnih za fokus i raspoloženje. Nedostatak ovih vitamina, upozoravaju stručnjaci, povezuje se s padom kognitivnih sposobnosti.

Ovaj doručak pomaže i u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi zahvaljujući kombinaciji proteina, zdravih masti i vlakana, čime se izbjegavaju nagli padovi energije i gubitak koncentracije. Stručnjaci upozoravaju da bi trebalo izbjegavati rafinirane ugljikohidrate - poput slatkih žitarica i peciva - jer mogu imati suprotan učinak na mozak.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako zaključuje dr. Perlmutter, vitamini C i E, polifenoli i omega-3 masne kiseline predstavljaju "najbolje saveznike u borbi protiv starenja mozga".