Jelovnik za cijelu sedmicu: Sedam jesenskih jela koja će vas ugrijati, a spremaju se bez stresa

Oduševit će goste/Pexels
Foto: Pexels
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dolaskom oktobra i padom temperatura, sve češće se okrećemo toplim, zasitnim obrocima koji griju i tijelo i dušu. Nakon laganih ljetnih jela, jesen vraća naviku zajedničkog stola, uz tanjure domaće hrane.

Da bi planiranje kuhanja tokom sedmice bilo lakše, donosimo prijedlog jelovnika sa šest glavnih jela i jednim desertom – jednostavnih za pripremu i pogodnih i za radne dane.

1. Tjestenina s kozicama

Brzo i aromatično jelo koje se priprema u svako doba godine, a posebno je praktično kad nemate mnogo vremena.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno: 200 g kozica, 250 g svježe tjestenine, 3–4 paradajza pelati, 2 režnja češnjaka, maslinovo ulje, sol, papar, Pecorino Romano.

Paradajz blanširati i nasjeckati, pa ih pirjati na maslinovom ulju. Kozice kratko popržiti i odvojiti, a zatim ih vratiti u umak s kuhanom tjesteninom. Poslužiti toplo uz sir.

2. Juneći minutni odresci s povrćem

Idealno rješenje za brz ručak. Na akciji su i veganski mix povrća (tikvice i bulgur, brokula i heljda), pa se lako može kombinovati u kompletno jelo.

Potrebno: 2 juneća minutna odreska, 1 pakovanje veganskog mixa, ulje, sol, papar, začini po želji.

Odreske začiniti, kratko ispeći i ostaviti da odmore. U istoj tavi pirjati povrtni mix dok ne omekša, pa poslužiti uz meso.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

3. Domaći hamburger sa šampinjonima

Pljeskavice sa sirom, rukolom i pečenim šampinjonima u pirovom pecivu odlična su opcija za večeru. Ajvar daje dodatnu aromu, a sve je gotovo za nekoliko minuta.

Potrebno: 2 pljeskavice, peciva sa sjemenkama, rukola, sir, šampinjoni, ajvar.

4. Focaccia

Talijanski klasik koji se lako priprema. Na tijesto se dodaju paradajz, masline, sušeni paradajz, a po pečenju Pecorino Romano.

Potrebno: tijesto za focacciu, paradajz pelati, mediteranska predjela, maslinovo ulje, sir, začini.

5. Minestrone juha s piletinom

Topla, bogata i lagana juha koja se sprema brzo, a zasitna je za cijelu porodicu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno: povrće za minestrone, pileća prsa, rigatoni, ulje, začini.

Piletinu popržiti, dodati povrće i na kraju tjesteninu. Po želji posuti parmezanom.

6. Jagnjeći fileti sa salatom od kelja pupčara

Jagnjetina na tavi uz kremastu salatu od krompira, mrkve i kelja pupčara odličan je obrok za radni dan.

Potrebno: 300 g jagnjećeg filea, krompir, mrkva, kelj pupčar, majoneza, vrhnje, začini.

Povrće skuhati i pomiješati u salatu, a filete ispeći na tavi i poslužiti zajedno.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

7. Savijača od jabuke

Klasik jeseni, poslužen uz kuglicu sladoleda i malo cimeta.

Potrebno: savijača od jabuke, sladoled s preljevom od badema, cimet ili bademi.

Zagrijati savijaču i poslužiti uz sladoled dok je još topao desert.