Želite oštar vid? Zaboravite mrkvu, uvedite ovo povrće u ishranu i oči će vam biti zahvalne
Poboljšajte svoj vid/FreePik
Ako ste zabrinuti za zdravlje svojih očiju, možda se pitate kakav utjecaj ima mrkva. Ovo šareno povrće često se spominje kao korisno za vid i zdravlje očiju, jer je bogato važnim nutrijentima. Ali da li mrkva zaista može poboljšati vid i zdravlje očiju — i ako može, kako djeluje?
Nutricionisti su za portal Martha Stewart objasnili kako mrkva podržava zdravlje očiju, posebno kako starimo. Također su naveli kako je najbolje pripremiti mrkvu za maksimalnu korist i koje druge namirnice doprinose zdravlju očiju.
Da li je mrkva dobra za oči?
Istina je: mrkva je odlična za vaše oči. Ovo korjenasto povrće sadrži beta-karoten, antioksidans koji štiti oči od oksidativnog stresa. To je ključno jer hronični oksidativni stres može povećati rizik od očnih bolesti, uključujući staračku makularnu degeneraciju, kataraktu i glaukom.
Beta-karoten se u jetri pretvara u vitamin A, prema riječima Samanthe Kugan, magistre nutricionizma, registrirane dijetetičarke i predavačice na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu.
Vitamin A igra veliku ulogu u zdravlju očiju jer je neophodan za proizvodnju pigmenta u mrežnjači koji omogućava da vidimo pri slabom svjetlu, objašnjava Jessica Zinn, registrirana dijetetičarka u bolnici Lenox Hill. Bez ovog pigmenta može doći do noćnog sljepila.
„Vitamin A je također važan za strukturalno zdravlje naših očiju“, dodaje Zinn. Nedostatak ovog vitamina direktno je povezan s problemima vida. A pošto tijelo ne može samo proizvesti vitamin A, konzumacija mrkve je ukusan način da se ovaj nutrijent unese.
Mrkva sadrži i lutein, još jedan antioksidans koji može zaštititi oči od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Kako najbolje koristiti mrkvu za zdravlje očiju?
Ako želite najveću korist za oči, skuhajte mrkvu.
„Zanimljivo je da tijelo bolje apsorbuje beta-karoten iz kuhane mrkve nego iz sirove“, kaže Kugan. Na primjer, možete je ispeći kao prilog, napraviti kremastu čorbu od mrkve ili koristiti kao pire umjesto krompira.
Ako više volite sirovu mrkvu – i dalje je korisna, samo s nešto manjom apsorpcijom beta-karotena.
Pošto je vitamin A rastvorljiv u mastima, savjetuje se da mrkvu kombinujete s izvorom masti – poput dresinga od jogurta, humusa ili guacamolea – kako biste poboljšali apsorpciju.
Druge namirnice koje pomažu zdravlju očiju
Iako je mrkva korisna, nije potrebno jesti je u velikim količinama. Umjesto toga, trudite se imati raznovrsnu ishranu bogatu nutrijentima za zdravlje očiju. Evo još nekoliko odličnih namirnica:
- Lisnato zeleno povrće (špinat, kelj): Bogato luteinom i zeaksantinom, prirodno prisutnim u mrežnjači. Koristite ih u salatama, smutijima, supama i jelima s tjesteninom.
- Paprika: Izvor vitamina C, koji pomaže u prevenciji katarakte i podržava zdravlje krvnih sudova u očima. Jedite je pečenu, punjenu, u čorbi ili na pizzi.
- Paradajz: Sadrži likopen, snažan antioksidans koji štiti oči od oštećenja izazvanih svjetlom i smanjuje rizik od makularne degeneracije. Najbolje ga je konzumirati kuhanog – kao supu, sos ili konzervirani paradajz.
- Losos: Bogat omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju proizvodnju suza i pomažu kod sindroma suhog oka.
- Avokado: Izvor vitamina E, antioksidansa koji usporava starenje ćelija i štiti oči. Dodajte ga na tost, u sendviče, salate ili jaja.