Započnite dan ovsenim pahuljicama: Evo šta će se desiti s vašim tijelom nakon samo sedam dana

Tijelo će vam biti zahvalno/FreePik
Ovsene pahuljice su skromna, jeftina i svestrana namirnica koju mnogi ne cijene dovoljno. Ipak, konzumacija ovsenih pahuljica svakog jutra tokom samo jedne sedmice donosi brojne dobrobiti koje nadilaze samo poboljšanu probavu.
Poboljšana probava
Ovsene pahuljice su bogate topivim vlaknima, posebno beta-glukanom, koji u crijevima formira gel i ubrzava crijevni tranzit. Već nakon nekoliko dana uvođenja ovsenih pahuljica u prehranu, osobe sklone zatvoru obično osjete olakšanje: učestalost pražnjenja crijeva se povećava, stolica postaje ujednačenija, a nadutost se smanjuje.
Stabilan nivo šećera u krvi
Konzumacija ovsenih pahuljica za doručak usporava probavu i sprečava nagle skokove šećera u krvi. Kao rezultat toga, smanjuje se želja za slatkišima, a osjećaj sitosti i kontrola apetita traju duže tokom dana.
Više energije i lakše održavanje tjelesne težine
Ovsene pahuljice omogućavaju postepeno oslobađanje energije, za razliku od brzih ugljikohidrata poput bijelog hljeba ili keksa, koji izazivaju „rolerkoster“ nivoa glukoze. To pomaže da imate stabilnu snagu tokom dana i da lakše održavate idealnu tjelesnu težinu.
Snižavanje holesterola
Istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija beta-glukana iz ovsa može pomoći u snižavanju lošeg (LDL) holesterola. Na taj način se smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova te poboljšava opšte zdravlje srca.
Sjajnija koža
Ovsene pahuljice sadrže cink, magnezij i antioksidanse koji njeguju kožu iznutra. Osobe s masnom kožom ili kožom sklonom aknama mogu primijetiti blaga poboljšanja već nakon nekoliko dana redovne konzumacije ovsa.
Bolje raspoloženje
Postoji povezanost između crijevne flore i mozga – tzv. osovina crijeva-mozak. Ovsene pahuljice hrane korisne bakterije u crijevima (probiotike), što podstiče proizvodnju serotonina – neurotransmitera koji reguliše raspoloženje.
Mala promjena u navikama može donijeti velike rezultate: redovnija probava, dugotrajan osjećaj sitosti, stabilna energija, blistava koža i bolje raspoloženje, navodi Krstarica.