Uvrstite ih u dnevni jelovnik: Ove četiri namirnice snižavaju šećer u krvi

Prirodni saveznici protiv visokog šećera/Free Pik

Prirodni saveznici protiv visokog šećera/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Često čujemo da su ugljeni hidrati loši i da izazivaju inzulinsku rezistenciju i gojenje, ali to nije uvijek tačno. Nutricionisti ističu da su složeni ugljeni hidrati neophodni za zdravlje, jer obezbjeđuju dugotrajnu energiju i ne izazivaju nagle skokove glukoze u krvi.

Nutricionistkinje Averi Zenker i Staci Gulbin izdvajaju četiri vrste ugljenih hidrata koje pozitivno utječu na stabilizaciju šećera i smanjuju rizik od dijabetesa tip 2 i inzulinske rezistencije.

Zob

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zob je bogata rastvorljivim vlaknima, posebno beta-glukanom, koji usporava varenje i stabilizuje nivo šećera u krvi. Pomaže i u povećanju inzulinske osjetljivosti, smanjuje upale i podržava zdravlje crijeva, prenosi „She Finds“. Beta-glukan stimuliše proizvodnju GLP-1 hormona, koji reguliše apetit i šećer u krvi, kaže Zenker.

Mahunarke (grašak, grah, leća)

Mahunarke su pun pogodak za one koji žele da održe normalan nivo glukoze. Leća je posebno korisna jer sadrži:

  • 9 g vlakana
  • 8 g proteina
  • samo 116 kalorija (na 100 g kuhane leće)

Gulbin napominje da redovna konzumacija mahunarki smanjuje nivo šećera poslije obroka i predstavlja zdravu zamjenu za meso.

Hurme

Iako su veoma slatke, hurme imaju nizak do srednji glikemijski indeks. Umjerena konzumacija ne izaziva nagli skok šećera, zahvaljujući vlaknima i prirodnim nutrijentima (kalijum, fitonutrijenti, vitamini). Pokazale su se efikasne i u snižavanju holesterola i triglicerida, a možete ih jesti za užinu ili dodati u ovsenu kašu za doručak.

Jabuke

Jedna srednja jabuka ima:

  • 85 kalorija
  • 2 g vlakana
  • antioksidanse, poput flavonola i antocijanidina

Ako se pojede prije obroka, jabuka može smanjiti porast šećera u krvi poslije jela, ističe Gulbin, a prenosi Najžena.