Uvrstite ih u dnevni jelovnik: Ove četiri namirnice snižavaju šećer u krvi

Prirodni saveznici protiv visokog šećera/FreePik
Često čujemo da su ugljeni hidrati loši i da izazivaju inzulinsku rezistenciju i gojenje, ali to nije uvijek tačno. Nutricionisti ističu da su složeni ugljeni hidrati neophodni za zdravlje, jer obezbjeđuju dugotrajnu energiju i ne izazivaju nagle skokove glukoze u krvi.
Nutricionistkinje Averi Zenker i Staci Gulbin izdvajaju četiri vrste ugljenih hidrata koje pozitivno utječu na stabilizaciju šećera i smanjuju rizik od dijabetesa tip 2 i inzulinske rezistencije.
Zob
Zob je bogata rastvorljivim vlaknima, posebno beta-glukanom, koji usporava varenje i stabilizuje nivo šećera u krvi. Pomaže i u povećanju inzulinske osjetljivosti, smanjuje upale i podržava zdravlje crijeva, prenosi „She Finds“. Beta-glukan stimuliše proizvodnju GLP-1 hormona, koji reguliše apetit i šećer u krvi, kaže Zenker.
Mahunarke (grašak, grah, leća)
Mahunarke su pun pogodak za one koji žele da održe normalan nivo glukoze. Leća je posebno korisna jer sadrži:
- 9 g vlakana
- 8 g proteina
- samo 116 kalorija (na 100 g kuhane leće)
Gulbin napominje da redovna konzumacija mahunarki smanjuje nivo šećera poslije obroka i predstavlja zdravu zamjenu za meso.
Hurme
Iako su veoma slatke, hurme imaju nizak do srednji glikemijski indeks. Umjerena konzumacija ne izaziva nagli skok šećera, zahvaljujući vlaknima i prirodnim nutrijentima (kalijum, fitonutrijenti, vitamini). Pokazale su se efikasne i u snižavanju holesterola i triglicerida, a možete ih jesti za užinu ili dodati u ovsenu kašu za doručak.
Jabuke
Jedna srednja jabuka ima:
- 85 kalorija
- 2 g vlakana
- antioksidanse, poput flavonola i antocijanidina
Ako se pojede prije obroka, jabuka može smanjiti porast šećera u krvi poslije jela, ističe Gulbin, a prenosi Najžena.