Tijelo će vam biti zahvalno: Evo zašto biste trebali potapati orahe u vodu

Imaju veliku zdravstvenu korist/Ilustracija

Imaju veliku zdravstvenu korist/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nutricionisti sve češće preporučuju namočene orahe, jer se namakanjem razgrađuju inhibitori enzima i fitinska kiselina, što olakšava probavu i povećava iskorištenost nutrijenata.

U nastavku pročitajte koje sve zdravstvene koristi namočeni orasi mogu donijeti vašem organizmu:

Lakša probava i bolja apsorpcija nutrijenata

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Namočeni orasi sadrže manje fitinske kiseline, pa tijelo efikasnije apsorbuje minerale poput magnezija, cinka i željeza. To znači da ćete iz svake šake oraha izvući maksimum hranjivih sastojaka.

Pomoć u kontroli tjelesne težine

Zahvaljujući boljoj probavljivosti i sporijem otpuštanju energije, namočeni orasi duže održavaju osjećaj sitosti. Manja potreba za grickalicama između obroka može pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase.

Regulacija nivoa šećera u krvi

Zdrave masti i vlakna iz oraha usporavaju probavu ugljikohidrata, čime sprječavaju nagle skokove šećera u krvi. To ih čini pogodnim izborom za osobe koje paze na glikemijski indeks svojih obroka.

Podrška zdravlju srca

Omega-3 masne kiseline prisutne u orasima pomažu u snižavanju lošeg holesterola i održavanju zdravog odnosa LDL i HDL holesterola. Redovna konzumacija namočenih oraha može pozitivno utjecati na zdravlje srca i krvnih sudova.

Jačanje kognitivnih funkcija

Namočeni orasi su bogati antioksidansima i vitaminima B grupe, koji štite moždane ćelije i poboljšavaju pamćenje i koncentraciju. Dodajte ih u doručak ili užinu za veću mentalnu jasnoću tokom dana.

Antioksidativna zaštita

Vitamin E i polifenoli iz oraha neutralizuju slobodne radikale i smanjuju oksidativni stres u ćelijama. To usporava procese starenja i može pomoći u prevenciji hroničnih bolesti.

Podrška kostima i zglobovima

Magnezij, fosfor i kalcij koji se nalaze u namočenim orasima pomažu u očuvanju jake strukture kostiju, dok njihova protivupalna svojstva mogu ublažiti simptome artritisa i bolove u zglobovima, piše Superžena.