Ova namirnica pravi je hit među nutricionistima: Snižava holesterol, ubrzava mršavljenje

Ne ignorišite ovu superhranu/FreePik
Crveni kupus ukusna je "superhrana" od nekoliko maraka, a stručnjak za prehranu u klinici za mršavljenje i zdravlje profesor Franklin Joseph za Express je otkrio da bi ovo povrće moglo pomoći u snižavanju holesterola.
Crveni kupus također bi mogao činiti čuda za zdravlje crijeva. Prepun vlakana, antioksidansa i protuupalnih spojeva, crveni kupus povezan je s poboljšanom probavom, pa čak i nižim krvnim pritiskom.
Njegova intenzivna boja nije samo za ukras, ona je pokazatelj visokog sadržaja polifenola i antocijanina, koji pomažu u borbi protiv upale i oksidativnog stresa.
"Crveni kupus jedna je od najpodcjenjenijih namirnica u prodavnici. Bogat je vlaknima, ima malo kalorija i prepun je spojeva koji podržavaju zdravlje crijeva, smanjuje holesterol lipoproteina niske gustoće (LDL), koji je poznat i kao 'loši holesterol' i potiče zdrav imunosni sistem. To je nevjerovatna namirnica, pogotovo kada uzmete u obzir cijenu", objasnio je profesor Joseph.
Smanjuje rizik od određenih vrsta raka?
Prebiotička vlakna iz crvenog kupusa hrane dobre bakterije u crijevima te pomažu u stvaranju uravnoteženog mikrobioma, koji je povezan sa svime, od probave do mentalnog zdravlja. "Zdravlje crijeva igra ogromnu ulogu u svemu, od imuniteta do regulacije raspoloženja. Dodavanje nekoliko kašika sirovog ili lagano kuhanog crvenog kupusa u obroke jednostavan je način da to podržite", istaknuo je stručnjak.
Osim što hrani crijeva, crveni kupus sadrži spojeve slične sulforafanu, koji se nalaze u brokuli, a za koje se vjeruje da igraju ulogu u smanjenju rizika od određenih vrsta raka.
Tvrdnje profesora Josepha o sposobnosti crvenog kupusa da snizi holesterol potkrijepljene su studijom objavljenom u časopisu Clinical Phytoscience 2019. godine. To istraživanje pokazalo je da je kod kunića s visokim holesterolom konzumiranje ovog povrća pomoglo u snižavanju razine holesterola.
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
"Kod kunića s hiperholesterolemijom, listovi crvenog kupusa pokazali su značajno smanjenje razine holesterola, lipoproteina niske gustoće i triacilglicerola u usporedbi sa skupinama kojima je davan ekstrakt", napisali su autori studije.
"Listovi crvenog kupusa posjeduju veći potencijal za poboljšanje lipidemijskog profila i borbu protiv lipidne peroksidacije u usporedbi s ekstraktom, što objašnjava njegovu sposobnost sprječavanja iscrpljivanja endogenih antioksidativnih enzima; SOD i CAT", zaključili su.
Drugo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Federation of American Societies for Experimental Biology, otkrilo je da izuzetno mlade biljke crvenog kupusa također mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
"Ukratko, naši podaci podržavaju konzumaciju mikrozelenja crvenog kupusa koje modulira metabolizam holesterola, debljanje i može zaštititi od hiperholesterolemije i kardiovaskularnih bolesti", navodi se u istraživanju.