"Malo je falilo da završim u hitnoj zbog palačinaka" - Amel Tuka otvoreno o hrani i zdravlju

Amel Tuka/

Amel Tuka u podcstu (Ne)poznato o ljudskom tijelu/Oslobođenje

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Amel Tuka je jedan od najboljih sportista Bosne i Hercegovine, široj javnosti poznat kao drugi najbrži čovjek na svijetu u disciplini na 800 metara. Osim toga Amel je i majstor karatea, nosilac crnog pojasa, inženjer mašinstva i nosilac diplomatskog pasoša Bosne i Hercegovine.

Međutim, kroz gostovanje u podcastu (Ne)poznato o ljudskom tijelu upoznali smo ga na nešto drugačiji način.

Tuka je sa nama podijelio svoja razmišljanja i iskustva kad je riječ o ishrani, njenom značaju i uticaju na organizam. Prisjetio se koliko mu je bilo loše nakon što je jednom prilikom pojeo - palačinke.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Sjećam se dobro trenutka kad mi je trener rekao: Amele, idi na pauzu, odmori, mislim da je vrijeme da stanemo. Bio sam u Mostaru i tu noć sam odmah pojeo palačinke. Malo je falilo da u hitnoj zaglavim, supruga mi je svjedok. Dva-tri dana sam osjećao težinu, tegobu u želucu, kao neki kamen ili nož unutra koji se stalno okreće, ne mogu to opisati, ispričao je on i zapitao se šta se dešava sa organizmom onih koji svakodnevno ili često imaju jak poriv ili sklonost ka jedenju slatkih jela.

- Jako se teško kontrolirati, primamljivo je, lijepo izgleda, marketing zna šta radi. Ali mi smo ti koji se moramo kontrolirati. Mislim da nismo svjesni koliko bismo poboljšali svoje zdravlje, način života, pristup, samo da malo povedemo računa o ishrani. A od nje sve dolazi, sigurno. I mnogi ljudi koji prolaze velike nervoze - sve bi se lakše prolazilo, mišljenja je Amel Tuka.

Inače, naš sagovornik je prije početka sezone odradio genetski test. Riječ je o testiranju koje traži promjene u nečijim genima, koje mogu uzrokovati genetske bolesti ili povećati vjerovatnoću da neko ima određene zdravstvene probleme. Rezultati analiza su ga zbunili.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Zašto sam ja intolerantan na nešto, zašto meni sada smeta, recimo, gluten, a dijete sam koje je odraslo na pitama, na hljebu koji je mama pravila, kao i mnogi od nas, i nikad nisam imao problema. Odrastao sam i na mliječnim proizvodima jer je moja rahmetli nana imala kravu i imali smo svoje proizvode. To mi je najdraže bilo. Evo, kažu nemoj jesti domaću pavlaku, ona je smrt - ja sam to na kriške mazao. Zapitao sam se, kako odjednom, da ništa od toga ne smijem. A onda mi doktorica kaže: Amele, nije to više ta hrana - modifikovana je, puna hemikalija, istakao je Tuka i dodao:

"Kad sam bio dijete imali smo svoju baštu, svoj vrt, svoj krompir. Dobro se sjećam, nakon što izvadimo krompir, babo i mama ostave sjeme tog našeg krompira za narednu godinu. A sada kupujemo sjeme iz neke poljoprivredne apoteke, ne znamo odakle je. Naravno da mi više ne jedemo taj krompir. Zato mnogi danas imaju zdravstvenih problema i zato se sada treba kontrolirati. Zbog toga mi sportisti pogotovo moramo voditi računa o ishrani i šta je u njoj, moramo znati šta je naše tijelo kako bi ga doveli do savršenstva."

Sve naše podcaste gledajte i slušajte na www.oslobodjenje.ba.