Jedite bez grižnje savjesti: Ovih pet namirnica će vas zasiti, a ne debljaju

Ne debljaju, a spašavaju od gladi/FreePik
Određena hrana ima mnogo hranjivih sastojaka, može da utoli glad, obezbijedi neophodne vitamine, minerale i proteine. I možda najvažnije - ne deblja, niti povećava nivo holesterola i masti.
Kuhana jaja
Kuhano jaje je idealna hrana, jer ima 75 kalorija i 6 grama proteina. Zbog obilja proteina dugo ćete biti siti. Ako imate povišen holesterol, jedite bjelance, jer ono sadrži različite proteine, minerale i vitamine koji su neophodni našem organizmu.
Riba
Tunjevina i skuša će smanjiti vašu želju za hranom. Bogate su zdravim mastima koje će vas zasititi. Obezbijedit će neke od najvažnijih hranjivih sastojaka, uključujući vitamine i omega 3 masne kiseline. Ove ribe snižavaju loš holesterol i povećavaju dobar, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Proteinima koji se nalaze u ovoj ribi je potrebno vrijeme da se svare, pa ćete dugo biti siti.
Mahunasto povrće
Mahunarke su najzdravije povrće, koje može da se pripremi na mnogo načina. Pune su nerastvorljivih vlakana koji pomažu snižavanju holesterola. Sadrže i mnogo antioskidanata, vitamina i minerala, i odličan su izvor proteina. Jednom sedmično, umjesto mesa, jedite obrok od mahunastog povrća. Grah, buranija, grašak i bob mogu da se spreme na razne načine, od čorbe do salate.
Jabuka
Jabuke su pune vlakana. Možda zvuči kao kliše, ali bi trebalo svakog dana da jednu jabuku pojedete za užinu. Tako ćete unijeti jednu od preporučenih dnevnih porcija voća ili povrća (trebalo bi pojesti bar 5 porcija voća i povrća u toku dana), a vlakna iz jabuke će vam napuniti stomak, pa nećete imati potrebu za slatkišima i slanim grickalicama.
Laneno sjeme
Masnoću nikako ne smijete da izbacite iz ishrane, čak i kada ste na dijeti, osim što treba da izbjegavate onu životinjskog porijekla. Sjeme lana je bogato omega 3 masnim kiselinama i vlaknima, sporo se vari i postepeno oslobađa energiju, zbog čega ćete osjećaj sitosti imati još dugo poslije obroka.
Mliječni proizvodi
Bilo da pijete mlijeko ili jogurt, jedete sir ili pavlaku, unijet ćete u svoj organizam kalcijum i proteine. Mliječni proizvodi su idealna užina, ali birajte one koji imaju mali procenat masti. Možete ih jesti same ili kao dodatak nekom jelu, piše Najžena.