Ručak iz vrta: Kako sam od tikvica i krompira napravila gozbu u pola sata

Tanjur pun gotove čorbe
Ove sam godine dugo boravila izvan Sarajeva, najprije u Sloveniji, pa zatim u Velikoj Britaniji, odakle sam slala priloge. Moj vrt na periferiji Sarajeva nisam zaboravila, a ni on mene. Prilikom povremenih povrataka uspjela sam ponešto posijati i posaditi, tako da već berem plodove. Kod nas vrtlara je izreka: “Nemoj zaboraviti posijati, zemlja će uraditi svoje”. Ili, isto tako, izreka: “Ako je vrtlar vrijedan, ni zemlja neće biti lijena”.
Prilikom povremenih povrataka u Sarajevo sam zalijevala, okopavala i malčirala gredice povrća, a kada mene nije bilo, komšinica je povremeno zalijevala, jer bi inače sve propalo na tako visokim temperaturama i suši kakva je bila veći dio ovoga ljeta.
Sada, pri konačnom povratku u Sarajevo i u moj vrt, redovno berem plodove. Zato ovaj put o ručku iz vrta.
Zelena čorba od tikvica
Tikvice su zaista zahvalno povrće. Jednostavne su za uzgoj, brzo počinju da rađaju i daju kontinuirano visoke prinose sve do mrazeva. Tikvice sam posijala u maju, berem ih od jula i redovno pravim zelenu čorbu, koju rado jedu moja djeca i unuci. One imaju muške i ženske cvjetove i rado ih obilaze pčele koje ih oprašuju jer su dobra pčelinja paša i zahvaljujući tome visokoprinosno povrće. Muški cvjetovi imaju samo peteljku i cvijet, a ženski ispod cvijeta plodnicu iz koje se razvija plod, tj. tikvica. Muške cvjetove ponekad koristim kao pohovane za jelo.
Za čorbu koristim mlade, manje i srednje velike tikvice. Ne gulim ih. Izrežem ih na ploške širine 2 do 3 cm i stavljam u lonac, te dodam vode nešto ispod visine narezanih tikvica. U lonac dodam, ako imam, naribanu mrkvicu, luk, čeno bijelog luka, te narezan peršun, celer, bosiljak i mentu. To se kuha oko 20 minuta, da omekša, pa sve skupa usitnim štapnim mikserom da dobijem ujednačenu gustu čorbu koju posolim po ukusu. I to je sve.
Prilikom serviranja na dno tanjura stavljam kiselu pavlaku, kako me je posavjetovala moja dobra komšinica Ruvejda, jer se tako dobija puniji i kvalitetniji okus čorbe. Takva se čorba može sačuvati u frižideru i za naredni dan.
Ostali dio ručka
Obožavam krompir i u mom jelovniku je često dobrodošao. Moji prijatelji iz NVO Društvo prijatelja grada Sarajeva su mi za rođendan poklonili fritezu na zrak u kojoj pripremam, između ostalog, i pomfrit. Ako ima mesa, dobro je isto tako napravljeno u fritezi, ali ovoga puta sam posebno pripremila samo jaja naoko. Za salatu su mi iz vrta dobrodošli krastavci, paradajz i luk, tako da je ručak kompletan. Sva priprema je trajala oko pola sata. O okusu da ne govorim, jer zamislite na stolu nešto svježe, koje je do prije sat vremena raslo u vrtu. E, i u tome je čar bavljenja vrtom.
Mislim da svatko tko ima vrt živi specifičnim stilom života. Uzgoj biljaka bilo ukrasnih ili korisnih, poseban je doživljaj. Treba spomenuti i boravak i rad u vrtu, pa da doprinos zdravlju bude kompletan. Vrt nas nikada neće razočarati. Nekad bolje uspije jedna vrsta, nekad opet neka druga, jer to je u vrtovima sve pod vedrim nebom, pa ga grije i hrani sunce direktno, bez ikakvih prepreka. Zemlja isto daje svoje ako ima u njoj vode i hranjiva. E, tu joj moramo malo pomoći ukoliko zatreba.
Uživajte u svome vrtu dušom i tijelom, jer vrt daje hranu za tijelo i zadovoljstvo za dušu.