Ove osobe ne smiju piti kefir: Može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

Kefir je jako zdrav, ali budite oprezni/Ilustracija
Kefir je jako zdrav, ali budite oprezni/Ilustracija/CANVA
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kefir je fermetisani mliječni proizvod i smatran je jednim od najzdravijih napitaka, ali ljudi sa određenim zdravstvenim problemima ne bi trebalo da ga konzumiraju.

Kefir ima sljedeće blagotvorne efekte na tijelo:

Poboljšava varenje - sadrži probiotike koji normalizuju crijevnu mikrofloru.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jača imuni sistem – laktobacili i vitamini B podržavaju odbranu tijela.

Pomaže kod netolerancije na laktozu - fermentacija smanjuje sadržaj laktoze, čineći kefir lakšim za varenje.

Podržava zdravlje kostiju – bogato je kalcijumom, magnezijumom i vitaminom D.

Smanjuje nivo stresa - triptofan u sastavu promoviše proizvodnju serotonina.

Pomaže u kontroli težine - niskokalorični, bogat proteinima i probiotički proizvod stvara osjećaj sitosti.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za koje bolesti se preporučuje redovno konzumiranje kefira

Disbakterioza i crijevni problemi - probiotici poboljšavaju mikrofloru.

Zatvor i loše varenje - poboljšava peristaltiku crijeva.

Gastritis sa niskom kiselošću - stimuliše proizvodnju želudačnog soka.

Osteoporoza - Visok sadržaj kalcijuma jača kosti.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sindrom iritabilnog crijeva - ako se dobro toleriše, pomaže u poboljšanju funkcionisanja gastrointestinalnog trakta.

Dijabetes - Nizak glikemijski indeks pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.

Za koje bolesti se ne preporučuje kefir

Gastritis sa visokom kiselinom i čir na želucu mogu povećati iritaciju sluzokože.

Netolerancija na laktozu (teška) – čak i male količine laktoze mogu izazvati nelagodnost.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Urolitijaza - zbog sadržaja kalcijuma i kiselosti može doprineti stvaranju kamenja.

Dijareja i akutne crijevne infekcije - tokom ovog perioda bolje je izbjegavati fermentisane mliječne proizvode.

Koliko dugo možete čuvati kefir u otvorenom pakovanju u frižideru?

Nakon otvaranja pakovanja: do 2-3 dana na temperaturi od +2…6°C. Rok trajanja neotvorenog pakovanja zavisi od načina proizvodnje: Prirodni kefir (živi, bez konzervansa) - do 7 dana.

Važno: ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Ako je ukus postao previše kiseo, a miris je neprijatan, proizvod je pokvaren.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zašto je kefir zdraviji od jogurta?

Manje šećera - za razliku od većine jogurta koji se kupuju u prodavnici, kefir ne sadrži dodatni šećer.

Više probiotika – Kiselo tijesto sadrži raznovrsnije i otpornije sojeve bakterija.

Manje kalorija - generalno ima manje kalorija od zaslađenih jogurta.

Lakše za varenje - enzimi u kefiru razgrađuju laktozu, što ga čini pogodnijim za osobe sa blagom netolerancijom na laktozu.

Bolje djeluje na crevnu mikrofloru - probiotici u kefiru djeluju efikasnije.

Zašto nije dobra dijeta zasnovana na kefiru?

Može izazvati nedostatak hranljivih materija - kefirna dijeta je monotona i ne sadrži sve potrebne vitamine i minerale.

Povećana kiselost - uz produženu upotrebu, može negativno uticati na stomak.

Rizik od neravnoteže mikroflore - prekomjerne količine fermentisanih mliječnih proizvoda mogu dovesti do neravnoteže u crijevima.

Brzo povećanje tjelesne težine - kefirne dijete ne pružaju dugotrajan efekat, težina se vraća nakon završetka dijete.

Može izazvati slabost i vrtoglavicu - nedostatak ugljenih hidrata i masti dovodi do nedostatka energije.