Ljetni klasik na tanjiru: Sataraš koji osvaja mirisom i jednostavnošću

Jednostavno, a neodoljivo/Free Pik

Jednostavno, a neodoljivo/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako imate paradajz, luk i papriku, samo vas nekoliko sastojaka i kratka priprema dijeli od omiljenog ljetnog jela. U sataraš možete dodati i tikvice, poriluk i patlidžan, a ako se odlučite za jednostavniju verziju, dodajte samo bijeli luk i mljevenu crvenu papriku – ili majčinu dušicu, bosiljak i origano.

Sataraš se najčešće krčka u loncu ili dubokoj tavi na šporetu, ali ga možete pripremiti i na tradicionalniji način, u rerni. Poslužite ga uz kuhanu rižu, krompir, meso ili uz tostirani hljeb.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 2 glavice luka
  • 3 paprike
  • 5 većih paradajza
  • 2 češnja bijelog luka
  • peršun, majčina dušica
  • ulje, so, biber

Priprema:

Povrće narežite na komade. Papriku, luk, bijeli luk i paradajz očistite i sitno nasjeckajte. Na ulju propržite luk, a nakon desetak minuta dodajte bijeli luk. Ostavite ga da zamiriše desetak sekundi, pa dodajte ostalo nasjeckano povrće i začine. Dobro promiješajte, poklopite i pustite da krčka dok povrće ne omekša, a većina tečnosti ispari, piše Novi.ba.

Uživajte!