Zaboravite lijekove: Sok od ove biljke čisti jetru prirodnim putem

Detoksikacija jetre počinje u kuhinji/FreePik
Stručnjaci često jetru nazivaju "laboratorijom organizma" – i to s razlogom. Ona reguliše metabolizam, čisti toksine i čuva našu energiju. Da bi ispravno funkcionisala, važno je da je redovno "hranimo" namirnicama koje joj prijaju.
Nutricionistica otkrila je koje prirodne sokove i namirnice jetra najviše voli i kako ih možemo uvrstiti u prehranu.
Mrkva za masnu jetru
Sok od mrkve ili naribana mrkva odlični su za masnu jetru. Najbolje ih je konzumirati na prazan stomak.
Limun, med i zeleno povrće
Jetri posebno prijaju limun, kestenov med, paradajz, cvekla i sirove stabljike maslačka (oko 10–15 dnevno tokom tri sedmice). One potiču prirodnu regeneraciju. Špinat je najbolje jesti što češće – u obliku salate.
Rotkva i kupus – mali detoks eliksiri
Sok od crne rotkve u malim količinama (do kašičice dnevno) pomaže izbacivanju masnoća. Sok od svježeg kupusa također je snažan saveznik jetre jer ubrzava njeno obnavljanje.
Kompot od suhih šljiva
Još jedan prirodni lijek je kompot od suhih šljiva. Šljive se kuhaju 10 minuta na laganoj vatri, a zatim se jede po 10 komada, tri puta dnevno, 15 minuta prije jela. Kura traje 12 dana i može se ponoviti nakon tri mjeseca.
Luk kao ljekoviti napitak
Za dodatno jačanje jetre preporučuje se i eliksir od crnog luka:
15 kašičica sitno sjeckanog luka, 6 kašičica meda i 2 kašičice pelina preliti s litrom bijelog vina, dobro promućkati i piti po dvije kašičice prije obroka. Kura se može ponoviti nakon šest mjeseci.
Artičoka – čuvar jetre
Sok od samljevene ili kuhane artičoke reguliše rad jetre, jača je i pomaže u eliminaciji masnoća, piše Najžena.
Jetra nam uzvraća energijom, boljim imunitetom i općim osjećajem vitalnosti – zato joj pružimo ono što joj je zaista potrebno.