Rijetko je ko jede, a spašava srce: Ova namirnica čisti krvne sudove i snižava holesterol

Svi je jedu, a može biti opasna/Free Pik

Tajni saveznik za zdravlje srca/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Leblebija postaje sve popularnija namirnica koja se smatra superhranom zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Bogata je proteinima, vlaknima, vitaminima B kompleksa i vitaminom K, što je čini korisnom za zdravlje srca, probavu i regulaciju šećera u krvi.

Zato bi je trebalo češće uključivati u jelovnik, posebno ako imate ove zdravstvene tegobe.

Snižava loš holesterol

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jedna od najvažnijih koristi leblebija je sposobnost snižavanja nivoa „lošeg“ holesterola (LDL) u krvi. Stručnjaci tvrde da topiva vlakna u leblebijama mogu smanjiti ukupni holesterol i LDL holesterol, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Neka istraživanja pokazala su da redovna konzumacija leblebija može dovesti do smanjenja nivoa LDL holesterola i ukupnog holesterola, što poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Zanimljivo je da je jedno istraživanje iz 2006. godine pokazalo da su učesnici koji su obogatili svoj jelovnik leblebijama imali niže nivoe LDL holesterola. Slični rezultati dobijeni su i u drugim istraživanjima, uključujući pregled iz 2016. godine koji sugeriše da konzumacija leblebija može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i problema sa težinom.

Dovoljna je jedna porcija

Preporučuje se redovno uključivanje leblebija u ishranu, bilo kao glavni sastojak obroka, bilo u obliku humusa. Dovoljna je već jedna porcija dnevno da bi se postigao pozitivan efekat na smanjenje LDL holesterola i rizika od srčanih bolesti. Konzumacija leblebija ne samo da pomaže u regulaciji holesterola, već i doprinosi zdravlju kostiju, varenju i energiji, čineći ih odličnim izborom za balansiranu i zdravu ishranu, piše Najžena.