Nutricionisti savjetuju: Ove namirnice trebate izbjegavati poslije 45. godine

Jedete ih svakodnevno, a sabotiraju vaše zdravlje/Free Pik

Jedete ih svakodnevno, a sabotiraju vaše zdravlje/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako godine prolaze, tako se mijenja i naše tijelo, a samim tim i njegove nutritivne potrebe. Ono što smo bezbrižno jeli u dvadesetim godinama, nakon 45. može postati ozbiljan faktor rizika po naše zdravlje. Zato je ključno preispitati svoje navike u ishrani i fokusirati se na namirnice koje nas podržavaju u ovom životnom dobu.

Nutricionista Tara Kolingvud je otkrila koje su to namirnice koje bi trebalo izbjegavati. 

Šećerna pića i prerađeno meso

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pića puna šećera, poput gaziranih sokova i kupovnih voćnih sokova, trebalo bi u potpunosti izbaciti iz ishrane.

- Prepunjeni su šećerom i raznim kalorijama, što doprinosi gojenju, insulinskoj rezistenciji i povećava rizik od hroničnih bolesti - objasnila je ona. 

Umjesto toga, ona preporučuje jednostavne, a efikasne alternative. Odaberite vodu, biljne čajeve ili gaziranu vodu sa limunom.

Prerađeno meso, uključujući salamu, kobasice i viršle, također se nalazi na listi namirnica koje treba da izbjegavaju svi stariji od 45 godina. Prerađeno meso je bogato zasićenim mastima, natrijumom i nitratima, što povećava rizik od raka i srčanih oboljenja. Bolji izbor su nemasni proteini poput grilovane piletine, puretine ili ribe.

Rafinisani ugljeni hidrati i pržena hrana

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Rafinisane ugljene hidrate, poput bijelog hljeba, bijele paste, kao i peciva, također treba izbjegavati. Tara objašnjava da se oni brzo vare, što uzrokuje skok i pad šećera u krvi, a to doprinosi povećanju tjelesne težine. Umjesto toga, preporučuje cijele žitarice poput zoba, kinoe i integralnog hleba.

Pržena hrana je ukusna, ali bi trebalo da je izbjegavate, uključujući pomfrit, pileća krilca i pržene kriške crnog luka. 

- Puna je trans masti i kalorija. To podstiče upale i srčane bolesti - rekla je Tara. 

Umjesto prženja, savetuje pečenje ili korišćenje friteze na vruć zrak "za zdraviju opciju".

Alkohol, grickalice i šećerne žitarice

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Konzumiranje alkohola usporava metabolizam, remeti san, opterećuje jetru i doprinosi masnoćama na stomaku - objašnjava Kolingvud.

Jedenje grickalica poput čipsa, krekera i pereca može da izgleda bezopasno. Međutim, visoko prerađene grickalice su opasne po vaše zdravlje ako imate više od 45 godina.

- Imaju visok sadržaj soli i nezdravih masti. To dovodi do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska - objasnila je ona. 

Šećerne žitarice, uključujući i one koje se prodaju u prodavnicama zdrave hrane, mogu da budu opasne ako imate više od 45 godina.

- Šećerne žitarice imaju visok sadržaj šećera, a nizak sadržaj vlakana - kaže Kolingvud.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mogu da podstaknu povećanje tjelesne težine i insulinsku rezistenciju. Bolje opcije su ovsena kaša, nezaslađena granola ili žitarice sa visokim sadržajem vlakana.

Skrivene opasnosti u svakodnevnoj ishrani

Trans masti, uključujući sve što je napravljeno od hidrogenizovanih ulja ili margarina i pakovanih peciva, su još jedna stvar koju treba izbjegavati. Trans masti "povećavaju LDL (loš holesterol), smanjuju HDL (dobar holesterol). Također su povezane sa srčanim oboljenjima.

- Provjerite etikete i izbjegavajte djelimično hidrogenizovana ulja - predlaže Kolingvud.

Mliječni proizvodi sa punim sadržajem masti imaju bolji ukus, ali Kolingvud upozorava da, ako imate više od 45 godina, ne bi trebalo da se prepuštate njima. Umjesto toga, birajte opcije sa nižim sadržajem masti "umjereno".

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Konzervirane supe su jednostavan način za jelo. Sve što treba da uradite je da zagrijete sadržaj u šerpi. Međutim, Kolingvud upozorava da se to ne smije.

- Izuzetno visok sadržaj natrijuma, što dovodi do nadimanja, visokog krvnog pritiska i rizika od srčanih oboljenja - kaže Kolingvud.

Umjesto toga, Kolingvud preporučuje pravljenje domaćih supa sa svježim sastojcima i začinskim biljem.

Jogurti sa ukusom i dodatkom šećera su još jedno brzo rješenje koje treba izbjegavati. Često su puni dodatog šećera i vještačkih aroma, što dovodi do skoka šećera u krvi i potencijalnog povećanja tjelesne težine. Izaberite običan grčki jogurt i dodajte svježe voće ili malo meda.

Voćni sokovi

Voćni sokovi nisu dobra opcija za osobe starije od 45 godina.

- Visok sadržaj prirodnih šećera može da izazove nagle skokove šećera u krvi - kaže Kolingvud.

Umjesto toga, jedite cijelo voće ili razblažite sok vodom da biste smanjili kalorije, piše EatThis, NotThat.