Jedite je svaki dan: Ova voćka jača krvne sudove, poboljšava probavu i topi kilograme
Mala voćka, velik efekat/FreePik
Sezonske biljke su prepune vitamina i minerala, bogate sastojcima čija je uloga da ojačaju naš imunitet. Uprkos naglim promjenama toplog i hladnog vremena te dolasku kraćih dana sa manje sunčeve svjetlosti, koji snažno utječu i na naše raspoloženje, jesenje boje donose mnoštvo ukusnih i zdravih plodova.
Sezonske biljke pomažu organizmu da prevaziđe promjene i stanja izazvana vremenskim uslovima i da se pripremi za zimske izazove. Pravilan izbor namirnica utječe na bolji kvalitet sna, veću fizičku energiju, bolju koncentraciju i prirodan način borbe protiv umora. Jedna od takvih blagotvornih namirnica je dunja. Ovo ukusno voće obiluje ljekovitim svojstvima.
Dunja pripada istoj porodici kao i jabuka i kruška. Rijetko se jede svježa, ali se od nje prave sokovi, kompoti, džemovi, likeri i slatko.
Pomaže kod gubitka kilograma
Dunja ima malo kalorija, soli i masti, ali je bogata vlaknima i vitaminom C, što je čini odličnim izborom za one koji žele regulisati tjelesnu težinu.
Dobra za probavu
Može pomoći kod želučanih tegoba poput čira, proljeva i problema s varenjem. Kompot od dunje posebno blagotvorno djeluje na želudac i doprinosi redovnoj probavi.
Povoljno djeluje na zdravlje srca
Dunja sadrži pektin, koji pomaže u snižavanju lošeg holesterola i time sprječava začepljenje arterija. Kalij iz dunje reguliše krvni pritisak, dok vitamin C doprinosi zdravlju srca.
Povoljno utječe na krvnu sliku
Zahvaljujući visokom sadržaju željeza, dunja pomaže u prevenciji anemije i poboljšava krvnu sliku.
Jača imunitet
Vitamin C u dunji snažno jača imunitet i pruža zaštitu od infekcija, što je posebno važno tokom sezone prehlada i gripa, ali i u aktuelnim okolnostima pandemije, piše Najžena.