Ako imate gastritis, odmah izbacite ove namirnice iz ishrane: Pogoršavaju stanje i izazivaju bol

Poslušajte savjete liječnika/Free Pik

Poslušajte savjete liječnika/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Gastritis, odnosno upala želučane sluznice, stanje je koje zahtijeva posebnu pažnju kada je u pitanju izbor hrane. Iako prehrana rijetko uzrokuje gastritis, određene namirnice mogu pogoršati simptome poput bola, nadutosti i mučnine te usporiti oporavak. Pravilna ishrana može pomoći želucu da se odmori i da se sluznica postepeno oporavi.

Gastritis može biti akutno ili hronično stanje, a karakteriziraju ga simptomi poput bola u gornjem dijelu stomaka, probavnih smetnji i mučnine. Cilj prilagođene prehrane je smanjiti tegobe i omogućiti oporavak sluznice pružanjem odmora želucu.

Hrana koju treba izbjegavati

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ključno je izbjegavati namirnice koje povećavaju lučenje želučane kiseline ili direktno iritiraju osjetljivu stijenku želuca. To su kisele, masne i jako začinjene namirnice koje pogoršavaju upalu.

Bez limuna, pohovanog mesa i masnih sireva

Kisele namirnice su najveći neprijatelj upaljenog želuca jer pojačavaju kiselost, što može izazvati osjećaj pečenja i bol. Preporučuje se privremeno izbjegavanje citrusnog voća poput naranči, limuna i grejpa, kao i njihovih sokova. Isto važi za rajčice i proizvode od njih, poput koncentrata ili kečapa, te ukiseljeno povrće i ocat.

Masna i pržena hrana predstavlja dodatni izazov. Namirnice poput prženih krumpirića, pohovanog mesa, masnog crvenog mesa, slanine i kobasica usporavaju probavu, povećavaju lučenje kiseline i pogoršavaju upalu. Također, treba izbjegavati punomasne mliječne proizvode, poput masnih sireva i vrhnja, kao i umake na bazi majoneze. Preporučuje se lagana priprema hrane poput kuhanja ili pečenja i nemasni proteini.

Pažnja na pića

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Alkohol treba u potpunosti izbjegavati jer oštećuje zaštitni sloj sluznice želuca. Kafa, uključujući i bezkofeinsku, može biti problematična zbog kiselosti i stimulativnog efekta na proizvodnju kiseline. Gazirani napici, energetski napici i vrlo slatki sokovi također pogoršavaju simptome. Najbolji izbor su voda i blagi biljni čajevi, poput kamilice.

Skriveni iritansi i prehrambene navike

Osim očitih krivaca, čokolada, jaki začini (papar, čili, curry), luk i češnjak također mogu izazvati simptome, dok rafinirana hrana poput bijelog kruha, tjestenine i pekarskih proizvoda može dodatno pogoršati stanje. Ishrana bogata vlaknima iz cjelovitih žitarica, voća i povrća može imati protuupalni učinak, dok prerađena hrana ima suprotan efekat.

Pravilne prehrambene navike su ključne: pet do šest manjih obroka tokom dana sprječava preopterećenje želuca. Preskakanje obroka ili prejedanje povećava iritaciju. Važno je jesti polako, dobro prožvakati hranu i izbjegavati obilne obroke prije spavanja. Neredoviti obroci i česta konzumacija hrane izvan kuće povezani su s pogoršanjem simptoma, piše Ordinacija.hr.

Iako popis namirnica za izbjegavanje može izgledati dug, cilj ove dijete je pružiti želucu priliku za oporavak. Budući da su okidači individualni, preporučuje se vođenje dnevnika prehrane. Za personalizirani plan prehrane i provjeru nutritivnih nedostataka, poput vitamina B12 ili željeza, potrebno je konzultovati se s liječnikom ili nutricionistom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja