Povrće koje obilježava ovaj period godine: Koristimo ga za salate, ali odlično je za ova 4 jela

Paradajz, kralj ljetnog vrta, najbolje dolazi do izražaja u jelima koja naglašavaju njegovu sočnost i bogat okus. Bilo da je pečen, kuhan u sosu, punjen ili pretvoren u kremastu supu, paradajz je nezaobilazna namirnica ljeti.
Ako ste ovog ljeta nabavili više paradajza – bilo na pijaci, u prodavnici ili iz vlastitog vrta – isprobajte ove jednostavne recepte koji u potpunosti ističu njegov sladak okus.
Punjeni paradajz na mediteranski način
Paradajz punjen mješavinom žitarica i mahunarki pravi je primjer mediteranske kuhinje. Može poslužiti kao bogat prilog ili samostalno glavno jelo, a recept se lako može prilagoditi veganskoj verziji.
Za pripremu je potrebno oko sat vremena, a glavne sastojke čine paradajz, mješavina mahunarki i žitarica, pinjoli i feta sir.
Kremasta supa od pečenog paradajza
Pečenjem paradajza prije kuhanja dobiva se dubok i bogat okus koji ovu supu čini posebnom. Kokosovo mlijeko daje kremastu teksturu, a pesto od bosiljka unosi svježinu. Idealna je za lagani ljetni ručak.
Priprema traje oko 40 minuta, a potrebni sastojci su zreli paradajz, luk, kokosovo mlijeko i pesto od bosiljka.
Ratatouille
Poznato francusko jelo iz Provanse, ratatouille, slavi bogatstvo ljetnog povrća. Patlidžani, tikvice, paprike i paradajz polako se krčkaju u aromatičnom sosu, stvarajući jelo koje je jednostavno, a opet elegantno. Može se poslužiti kao prilog mesu ili kao samostalno vegetarijansko jelo uz svježi hljeb.
Priprema traje oko 80 minuta, a glavni sastojci su patlidžani, paradajz, tikvice i paprike.
Sataraš s tikvicama
Sataraš je klasik naših krajeva i jelo koje vraća uspomene iz djetinjstva. Ova verzija s dodatkom tikvica čini ga sočnijim i ukusnijim. Brz, jednostavan i pun okusa, sataraš je idealan ljetni prilog koji se odlično slaže s jajima, mesom ili rižom.
Za pripremu je potrebno oko 45 minuta, a osnova su paprike, paradajz, luk i tikvice.