Počnite dan kvalitetno: Uz ove popularne doručke bit ćete siti sve do ručka

Vrijeme doručka je važno za snižavanje krvnog pritiska/Pexels
Foto: Pexels
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Doručak je, kao što svi već znamo, najvažniji obrok u danu. Kvalitetan i zasitan doručak nekad nam je prijeko potreban kako bismo lakše izgurali dan i dočekali ručak. U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za takve doručke.

1. Croque Monsieur

Croque Monsieur je klasični francuski sendvič, u prijevodu znači "hrskavi gospodin", a danas je simbol jednostavne, ali ukusne francuske kuhinje. Odličan je izbor za doručak, a u nastavku pogledajte cijeli recept za ovo zasitno jelo, piše Index.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci (Broj porcija 3)

Bešamel umak

2 kašike brašna

2 kašike maslaca

500 mlmlijeka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

1 kašika soli

1 prstohvat papra

1 prstohvat muškatnog oraščića

2 kašike ribanog parmezana

Sendvič

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

1-2 šnita bijelog hljeba

2 kašike maslaca

2 kašike senfa

6 šnita dimljene šunke

200 g ribanog sira (Gouda)

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

50 g ribanog parmezana

Priprema

Na zagrijanom maslacu kratko popržite brašno, zalijte ga mlijekom i miješajte pjenjačom. Kratko prokuhajte, a na kraju dodajte sol, papar, muškatni oraščić i ribani sir.

Na malo maslaca popržite šnite hljeba s obje strane. Premažite ih senfom, te na svaku dodajte po kašiku bešamela. Prekrijte svaku šnitu šunkom i vrh posujte ribanim sirom.

Pripremite lim za pečenje, obložite ga papirom za pečenje pa na njega poslažite šnite hljeba. Svih 6 šnita poklopite sa drugih 6 šnita, prelijte bešamelom i posujte ribanim sirom. Zapecite oko pola sata na 180 stupnjeva.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
Croque Monsieur, doručak, hrana, recept//

Foto: Index.hr

2. Shakshouka

Bliskoistočno jelo koje je brzo i jednostavno, ali i zasitno. Za njega iskoristite zrele rajčice, najbolje one koje su omekšale i više vam nisu dobre za salatu, i napravite doručak koji će vas dugo držati sitima. 

Sastojci (Broj porcija 3)

2 kašike maslinovog ulja

1 crveni luk

400 g zrelog paradajza (može i pasirani)

3 jaja

sol

papar

svježi peršin

Priprema

Sitno nasjeckajte luk.

Odaberite zrele rajčice, a ako imate priliku birati sortu, uzmite volovsko srce, šljivar ili sličnu mesnatu vrstu. Narežite ga na kockice.

Važno je da bude zreo kako bi umak bio kremastiji.

Na maslinovom ulju dinstajte luk da postane staklast, a onda dodajte rajčicu, posolite i poklopite.

Uz povremeno miješanje, neka se krčka 5 do 10 minuta, ovisno koliko vode pusti. U ovoj fazi ga možete lagano zgnječiti drobilicom za krumpir ako želite manje komade.

Kad se umak od rajčice zgusne, kašikom napravite tri udubljenja u koja ćete ubaciti jaja.

Razbijte jaja i stavite ih u pripremljena 'mjesta' u umaku. Poklopite tavu, pa pustite neka se jaja skuhaju u umaku na laganoj vatri, 7 do 10 minuta.

Posipajte sve svježe nasjeckanim peršinom i poslužite uz hrskavi hljeb.

Shakshouka, doručak, hrana, recept//

Foto: Index.hr

3. Tortilja omlet

Ovaj recept uzdiže klasični omlet na potpuno novu razinu. Lako se priprema, a možete ga ponijeti i na posao i tako izbjeći bespotrebno natrpavanje praznim kalorijama i starim, tvrdim pecivima iz pekara. Cijeli recept pronađite ovdje.

Sastojci (Broj porcija 1)

2 šnite šunke bez masnih dijelova

2 jaja, veća

¼ kašike soli

Svježe mljeveni papar

60 g šampinjona, nasjeckanih

1 češanj češnjaka, gnječen ili nasjeckan

1 šaka nasjeckanog mladog špinata

1 integralna tortilja promjera 20 do 23 cm

Svježa salsa ili ljuti umak po izboru (nije obavezno)

Priprema

U neprianjajuću tavu, veličine otprilike vaše tortilje, ubacite šunku. Pržite je 5 minuta na srednje jakoj vatri dok ne dobije boju i postane hrskava pa ju prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Kada se šunka ohladi, nasjeckajte ju na komadiće.

U međuvremenu, u manjoj posudi istucite jaja sa soli i paprom te ostavite sa strane.

U tavu ubacite gljive i pržite otprilike jednu minutu pa dodajte češnjak i pržite još 30-ak sekundi.

U jednakom sloju raširite češnjak i gljive po tavi pa dodajte jaja. Tavu lagano okrećite kako biste dobili okrugao oblik omleta, otprilike veličine tortilje.

Nadjenite špinatom i sjeckanom šunkom pa na vrh stavite tortilju i lagano ju rukama pritisnite. Dio jaja koji se nije ispekao će vam poslužiti kao ljepilo. Ostavite 10-ak sekundi da se stisne.

Koristeći špatulu, zajedno s tortiljom, oprezno okrenite omlet na drugu stranu i pecite još otprilike jednu minutu dok tortilja ne postane hrskava.

Prebacite jelo na tanjur i oprezno zarolajte tortilju. Zamotanu stranu okrenite prema dolje tako da vam se tortilja ne odmota i prerežite na pola.

Ako želite, poslužite sa svježom šalšom ili ljutim umakom.

Tortilja omlet, doručak, hrana, recept//

Foto: Index.hr

4. Tost s avokadom i gljivama

Tost s avokadom i gljivama odlična je ideja za brzi doručak ili lagani ručak. Gljive pripremljene na ovaj način su sočne jer su prvo pirjane, a zatim pržene. 

Sastojci (Broj porcija 2)

2 kašike maslinovog ulja

140 g nasjeckanih gljiva po izboru

1 kašika balzamičnog ili jabučnog octa

2 tostirane kriške hljeba

1 avokado

1½ kašike limunovog soka

1 češanj češnjaka

Sol, po ukusu

Papar, po ukusu

Priprema

Na jačoj vatri zagrijte tavu te dodajte ulje. Kada se ulje zagrije, dodajte češnjak. Nekoliko minuta kasnije ubacite gljive te ih izmiješajte.

Stavite poklopac i ostavite gljive da se pirjaju jednu do tri minute dok ne omekšaju i lagano posmeđe. 

Smanjite vatru, skinite poklopac, dodajte sol i papar te izmiješajte. Štednjak isključite pa gljivama dodajte ocat. Izmiješajte. Ponovno uključite štednjak, stavite na jaku vatru i ostavite da sva tekućina ispari. Gljive bi trebale poprimiti smeđu boju i usahnuti. Ugasite štednjak i ostavite gljive u tavi dok pripremate tost.

Hljeb tostirajte te na njemu zgnječite i razmažite avokado. Iscijedite malo limuna preko oba tosta. 

Oba tosta nadjenite gljivama, razrežite i poslužite.

Tost s avokadom i gljivama, doručak, hrana, recept//

Foto: Index.hr

5. Muffini sa sirom i šunkom

Još jedna ideja za ukusan i zasitan doručak su ovi slani muffini sa sirom i šunkom. Možete ih ponijeti i na posao, a cijeli recept za ovaj fini doručak pronađite ovdje.

Sastojci (Broj porcija 4)

250 g glatkog brašna

1 vrećica praška za pecivo

100 g kuhane šunke

100 g sira poput goude ili ementalera

2 jaja

250 ml mlijeka

3 kašike ulja

sol

Priprema

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako ih ih izmiješate električnim mikserom, a možte i ručno pjenjačom.

Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine.

U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3.

Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.

Muffini sa sirom i šunkom, doručak, hrana, recept//

Foto: Index.hr