Napravite najbolju pileću supu bez kocke: Isprobajte ovaj recept već danas

pileća supa, juha, piletina, čorba, jedenje, hrana, doručak, ručak, ručanje/Henrique Felix
Foto: Henrique Felix/Unsplash
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pileća supa jedno je od onih jela koja vraćaju snagu, smiruju i griju iznutra. Na bosanskim trpezama najčešće se poslužuje kao toplo predjelo, a naročito u zimskim danima kada su prehlade i gripe česte.

Za toplom pilećom supom posežemo jer pomaže organizmu da se oporavi – topla tekućina sprječava dehidraciju, dok hranjivi sastojci poput proteina iz piletine te vitamina A i C iz mrkve pomažu jačanju imuniteta.

Bilo da ste bolesni, umorni ili jednostavno želite miris domaće kuhinje, pileća supa je uvijek pravi izbor.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

1 pile (oko 1,5 kg), isječeno na komade

2 mrkve, narezane na kolutiće

lisnati dio 1 celera, sitno isjeckan

1 glavica luka, sitno isjeckana

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

3 čehna bijelog luka, sitno isjeckana

sol i papar po ukusu

2 lovorova lista

2 litre vode

150 g rezanaca

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

malo svježeg peršuna za posipanje

Priprema:

Pile stavite u veću šerpu i prelijte s oko 2,5 litre vode. Dodajte povrće, lovorov list, sol i papar po ukusu.

Kuhajte na srednjoj vatri dok ne prokuha, zatim smanjite temperaturu i pustite da lagano vrije oko sat i po do dva – dok meso ne omekša.

Izvadite pile, očistite ga od kostiju i vratite meso u supu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Procijedite, po želji vratite dio povrća, dodajte rezance i kuvajte dok ne omekšaju.

Pospite svježim peršunom i poslužite toplo.

Dobar tek!