Napravite najbolju pileću supu bez kocke: Isprobajte ovaj recept već danas
Pileća supa jedno je od onih jela koja vraćaju snagu, smiruju i griju iznutra. Na bosanskim trpezama najčešće se poslužuje kao toplo predjelo, a naročito u zimskim danima kada su prehlade i gripe česte.
Za toplom pilećom supom posežemo jer pomaže organizmu da se oporavi – topla tekućina sprječava dehidraciju, dok hranjivi sastojci poput proteina iz piletine te vitamina A i C iz mrkve pomažu jačanju imuniteta.
Bilo da ste bolesni, umorni ili jednostavno želite miris domaće kuhinje, pileća supa je uvijek pravi izbor.
Sastojci:
1 pile (oko 1,5 kg), isječeno na komade
2 mrkve, narezane na kolutiće
lisnati dio 1 celera, sitno isjeckan
1 glavica luka, sitno isjeckana
3 čehna bijelog luka, sitno isjeckana
sol i papar po ukusu
2 lovorova lista
2 litre vode
150 g rezanaca
malo svježeg peršuna za posipanje
Priprema:
Pile stavite u veću šerpu i prelijte s oko 2,5 litre vode. Dodajte povrće, lovorov list, sol i papar po ukusu.
Kuhajte na srednjoj vatri dok ne prokuha, zatim smanjite temperaturu i pustite da lagano vrije oko sat i po do dva – dok meso ne omekša.
Izvadite pile, očistite ga od kostiju i vratite meso u supu.
Procijedite, po želji vratite dio povrća, dodajte rezance i kuvajte dok ne omekšaju.
Pospite svježim peršunom i poslužite toplo.
Dobar tek!