Miris djetinjstva: Uz ova su domaća jela iz bivše Jugoslavije bake tjerale prehladu i brige
Nekada su zime mirisale na jednostavna, ali hranjiva jela koja su, prema riječima naših baka, bila „lijek iz kuhinje“. Iako su danas rijetko na meniju, mnogi ih se sjećaju kao neizostavnog dijela porodičnih trpeza i vjeruju da su donosila zdravlje i snagu.
U vrijeme kada ljekarne nisu bile nadohvat ruke, upravo je hrana često bila prva pomoć kod prehlada i umora. Stari recepti prenosili su se s koljena na koljeno, a zimski mjeseci nisu mogli proći bez nekoliko jela koja su se smatrala obaveznima.
Pileća supa
Nazivana „prvom pomoći“ protiv prehlade, pileća supa bila je simbol topline doma. Baka bi je pripremila čim bi neko u kući počeo kašljati ili kihati. Topla i hranjiva, pomagala je u smanjenju upala, olakšavala disanje i jačala imunitet. Uz malo domaćih rezanaca i povrća iz bašte, činija ove juhe vraćala je snagu i umirivala želudac.
Kiseli kupus
Pravi zimski klasik bogat vitaminom C. Vjerovalo se da „čisti organizam“ i vraća energiju nakon bolesti. Osim što jača otpornost, kiseli kupus i danas se rado jede — bilo u segedinskom gulašu, kao prilog uz pečeno meso, ili u jednostavnoj salati s bučinim uljem.
Grah sa suhim mesom
Simbol zime i snage. Bogat bjelančevinama i vlaknima, grah sa suhim mesom dugo drži sitost i zagrijava organizam. Smatralo se da vraća energiju i čuva tijelo od prehlada, a njegov miris često je bio znak da je porodica okupljena za stolom.
Iako su vremena promijenila naše prehrambene navike, ovi tradicionalni recepti i dalje podsjećaju na toplinu doma i snagu jednostavnosti. Možda je upravo sada pravi trenutak da ponovo zavirimo u stare bilježnice naših baka — jer neka su jela jednostavno previše dragocjena da bi pala u zaborav.