Da li biste ovo ikada stavili u grah? Jedna Amerikanka kaže da ga to čini savršenim

Grah na turski način/Freepik
Foto: Freepik
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mnogi ljubitelji kuhanja imaju svoje male trikove za poboljšanje okusa klasičnih jela, ali rijetko bi kome palo na pamet da je ključ savršenog graha iz konzerve – sok od naranče. Upravo to tvrdi jedna zaljubljenica u hranu s Floride, koja je odrasla okružena nasadima naranči i navikla nepce na najfinije okuse.

Tajna je u svježem soku

Svoje kulinarsko otkriće podijelila je s portalom The Kitchn. Radi se o nepasteriziranom soku koji zadržava autentičan, svježe cijeđeni okus, za razliku od većine sokova koji prolaze kroz procese koncentriranja, filtriranja i pasterizacije te gube na punoći. Upravo ta prirodna slatkoća s notom kiselosti čini ga idealnim dodatkom slanim jelima.

Inspiracija dolazi iz kuharice The New York Times Cooking: No Recipe Recipes Sama Siftona, koja potiče na slobodno kuhanje bez strogog pridržavanja mjera. Ideja je jednostavna – par kašika soka od naranče podiže jelo od graha na potpuno novu razinu i daje onaj “tajni sastojak” zbog kojeg se pita: “Šta je to unutra?”

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Grah s neočekivanim dodatkom

Za pripremu ovog recepta potrebne su jedna ili dvije konzerve crnog graha, šaka svježeg korijandera, luk ili češnjak, kumin i obavezno kvalitetan, svježe cijeđeni sok od naranče. Po želji se može dodati i malo slanine za jači miris i aromu.

Priprema počinje dinstanjem nasjeckanog luka ili češnjaka na maslinovom ulju. Kada povrće omekša, dodaje se prstohvat kumina i soli, nasjeckani korijander i nekoliko kašika soka od naranče. Bitno je da se tekućina kratko prokuha i zgusne u sirupastu strukturu.

Potom se dodaje grah iz konzerve zajedno s tekućinom, pa sve treba kuhati na laganoj vatri dok se okusi ne sjedine. Dio graha može se zgnječiti vilicom da bi jelo dobilo gušću teksturu. Sok od naranče savršeno povezuje začine i slane sastojke, dajući kombinaciju suptilne slatkoće i svježine, poput dodatka cijeđene limete.

Brza alternativa

Za one koji više vole klasičnu pripremu, postoji i jednostavan recept za brzi grah s kobasicom, ali ovaj neobični dodatak soka od naranče pokazuje kako i najobičnija konzerva može dobiti potpuno novi karakter.