Česta greška u kuhinji: Ovih pet namirnica nikad ne biste trebali zamrzavati

Zamrzivač im uništava teksturu, ukus i hranjivost/Ilustracija

Zamrzivač im uništava teksturu, ukus i hranjivost/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zamrzivač je u većini domaćinstava nezamjenjiv saveznik u borbi protiv bacanja hrane. Bilo da se radi o komadu pizze koji je ostao od sinoć ili o bananama koje su pred kvarenjem, niska temperatura često se čini kao najbrži način da produžimo trajanje namirnica i smanjimo otpad. Međutim, kako upozoravaju stručnjaci, nije svaka namirnica iz kuhinje pogodna za zamrzavanje.

“Neke namirnice ne podnose zamrzavanje bez da im se naruši kvalitet”, poručuju iz britanske organizacije za zaštitu potrošača Which?, dodajući da određene vrste hrane gube ukus, teksturu ili osnovne hranjive vrijednosti kad se zamrznu.

Većina ljudi zna da je zamrzavanje odlično rješenje za hljeb, meso, sir, mlijeko, gljive, pa čak i kuhanu rižu. Stručnjaci naglašavaju kako je važno zamrznuti namirnice dok su još u roku trajanja, ali čak i tada neke mogu izgubiti na kvalitetu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Evo koje namirnice treba držati dalje od ledene zone:

1. Pržena i masna hrana

Ako vam je ostalo pečenog pileta ili pohovanih tikvica, možda mislite da ih možete bez problema zamrznuti. Međutim, stručnjaci upozoravaju: rezultat može biti razočaravajući. Nakon odmrzavanja, ova hrana često postaje gnjecava i masna, jer se vlaga i ulje ne raspoređuju ravnomjerno. Dok su industrijski proizvodi poput smrznutog pomfrita prilagođeni zamrzavanju, domaće verzije teško zadržavaju hrskavost.

2. Tvrdo kuhana jaja

Jedna od najčešćih grešaka u domaćinstvima je stavljanje kuhanih jaja u zamrzivač. Iako su praktična za sendviče, stručnjaci savjetuju da to ne radite. Bjelance nakon odmrzavanja postaje tvrdo, gumeno i vodenasto, pa je neprijatno za konzumaciju. Dobra vijest je da se žumanca ipak mogu zamrzavati, ali samo ako se prethodno pomiješaju s malo soli ili šećera kako bi se spriječila želatinozna tekstura.

3. Povrće s visokim udjelom vode

Hrskavost je ono što povrće čini privlačnim, ali ta osobina se gubi u zamrzivaču. Krastavci, zelena salata i slične namirnice nakon odmrzavanja pretvaraju se u kašu. Iznimka su situacije kada ih koristite za supe, soseve ili smoothieje – gdje tekstura nije toliko važna.

4. Jogurt i pavlaka za kuhanje

"Iako tehnički možete zamrznuti jogurt, njegova tekstura će se gotovo sigurno promijeniti – postaje vodenast, zrnast ili leden", navodi analiza Which?. Dakle, ako volite kremastu strukturu, doživjet ćete razočaranje.

Isto važi i za pavlaku – nakon odmrzavanja može se odvojiti ili postati zrnasta, pa je najbolje koristiti je samo za kuhanje (supe, sosevi), a ne za šlag ili deserte.

5. Meki sirevi

Dok tvrdi sirevi dobro podnose zamrzavanje i mogu trajati i do dva mjeseca, kod mekih sireva je situacija drugačija. "Moguće je zamrznuti meki sir, ali to nije preporučljivo – jer postaje vodenast nakon odmrzavanja", navode stručnjaci. To uključuje sireve poput brieja, fete i krem sira.

Ako je meki sir dio recepta (npr. u sosu za tjesteninu), onda je zamrzavanje prihvatljivije.

Kako izbjeći greške:

Stručnjaci savjetuju da uvijek provjerite deklaraciju na ambalaži. Većina proizvoda koji se mogu zamrzavati imat će jasnu oznaku. Hranu kojoj je istekao rok nikako ne zamrzavajte – to povećava rizik od trovanja.

Također, izbjegavajte nagle temperaturne promjene. Najsigurniji način za odmrzavanje je da hranu prebacite u frižider, posebno kada se radi o rizičnim namirnicama poput mlijeka ili piletine, piše Superžena.