Bugarski trik za kiseli kupus: Dodajte ovo zrno i budite sigurni da se neće pokvariti

Dugotrajnost zagarantovana/Ilustracija
Zimnica je kod nas neizostavna tradicija – sa koljena na koljeno prenosi se običaj da se svake jeseni spremaju ajvar, turšija, krastavci i, naravno, kiseli kupus.
Svaka domaćica ima svoj trik, ali i Bugarke čuvaju posebnu caku – njihov kupus ispadne savršen zahvaljujući jednostavnom dodatku.
Potrebni sastojci:
- bijeli kupus (čvrste, srednje velike glavice)
- nekoliko glavica crvenog kupusa (za lijepu boju)
- so
- po želji: malo ječma za intenzivniju fermentaciju
Priprema:
Očistite glavice od gornjih listova i na dnu zasijecite krst. Tako pripremljene glavice poređajte u bure ili veću kacu.
U 20 litara vrele vode rastvorite oko 1,6 kg soli. Kada se rastvor ohladi, procijedite ga kroz gazu i prelijte kupus da ga potpuno prekrije.
Ako solite oko 50 kg kupusa, ovo je mjera koja će dati pravi ukus i obezbijediti da se povrće ne pokvari. Previše soli usporava kiseljenje, premalo soli dovodi do kvarenja. Za jači ukus i bržu fermentaciju na dno stavite šaku-dvije ječma.
Kada kupus ukiseli, bure zatvorite čvrstim poklopcem i odložite u hladnu prostoriju, na temperaturu od oko 10–12 stepeni.
Zašto je važno pogoditi mjeru soli?
So je prirodni konzervans – čuva kupus i reguliše fermentaciju. Ako je ima premalo, kupus će se brzo usoliti, ali i pokvariti. Ako je ima previše, proces će biti spor i kupus neće ispasti kako treba.
Bugarke tvrde da upravo ova kombinacija bijelog i crvenog kupusa, sa pravilnom mjerom soli i malo ječma, daje najbolji rezultat – hrskav, kiselkast i dugotrajan kupus kakav se pamti, piše Najžena.