Želite izbjeći prehladu i gripu? Ovu namirnicu doktori zovu ‘prirodnim antivirusom’

Zaboravite samo na sirup/FreePik
Početkom jeseni moramo obratiti pažnju na imunitet i njegovo jačanje. Počela je sezona prehlada i virusa, a stručnjaci otkrivaju kako se možemo zaštititi.
Najčešće pravimo greške u ishrani, ali postoje namirnice koje su posebno dobre u ovo doba godine i koje pomažu da ojačamo imunitet.
Osnovno pravilo je da u jesen jedemo hranu koja povećava ćelijski imunitet protiv virusa. Na primjer, jedno jaje za doručak je odličan izbor. Ko pojede jaje, ne treba mu nijedan drugi protein, a nije bitno da li je kuvano ili prženo.
Također, važno je jesti bundevu, posebno djeca. Sve što je žuto – voće poput mirisara, ludaja i dunja – sadrži beta karoten, snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv virusnih infekcija. Bundevu je najbolje jesti kao užinu, pomiješanu s bananom, što je savršeno za djecu. Može se dodati i malo cimeta, koji je snažna antivirusna namirnica, ali se cimet preporučuje djeci starijoj od godinu dana.
Mnogi vjeruju da unose dovoljno vitamina iz narandži, ali crvena paprika je zapravo najbolji izvor vitamina C. Jedna paprika dnevno zadovoljava dnevne potrebe za ovim vitaminom. Nema potrebe za pomorandžama, ananasom i slično.
Kada unosimo dovoljno proteina i zdravih masti, manje su šanse za infekcije. Kod infekcija nastaje veliki oksidativni stres, koji nije izazvan virusom kao takvim, već upravo tim stresom. Oksidativni stres možemo ublažiti unosom svježeg voća i povrća.
Preporučuju se tikvice, plavi paradajz, brokoli, a najbolje je ove namirnice davati djeci, postepeno dodajući u jela koja vole. Kupus je također odličan antioksidans, posebno kada je kuvan. On je jedina biljka koja sadrži probiotske bakterije, koje se ne uništavaju kuvanjem, pa tako unosimo mnogo antioksidanata i probiotika.
Ovo su jednostavni savjeti koji mogu pomoći da ojačate imunitet i zaštitite se od jesenskih prehlada i virusa, piše Najžena.