Superhrana koja može izazvati gušenje: Muškarac završio u bolnici nakon samo jedne kašike

Svi je jedu, a može biti opasna/FreePik
Važno zdravstveno upozorenje objavljeno je nakon što je simulacijski video pokazao šta se može desiti ako odlučite da svakodnevno konzumirate određenu superhranu. Ako je jedete pravilno, donijet će vam brojne koristi, ali ako pogriješite, možete završiti kao jedan nesretni muškarac koji je shvatio da ne može normalno gutati zbog mase u grlu, što je zahtijevalo „radno intenzivnu“ proceduru kako bi se uklonila.
Svi smo, prije ili kasnije, pokušali uvesti zdravije opcije u ishranu, a termin „superhrana“ danas je izuzetno popularan među fitness influenserima na društvenim mrežama. Trenutno su društvene mreže prepune videa koji promovišu „blagodati“ konzumiranja borovnica, špinata i badema – često sve zajedno u obliku smoothieja.
Posljednjih godina, stručnjaci također ističu koliko je dobra crna čokolada, što mnogima olakšava grižnju savjesti kada posegnu za keksom ili čokoladom. Ipak, jedna superhrana koja se često hvali sada dolazi s ozbiljnim upozorenjem, iako se reklamira kao mali, nutritivno moćan proizvod.
S porastom njene popularnosti, ljekari upozoravaju da će se potencijalni neželjeni efekti viđati sve češće.
„Chia sjemenke jačaju zube i kosti, odličan su izvor kalcija koji pomaže u prevenciji karijesa“, kažu stručnjaci. Ali problem nastaje u načinu pripreme.
Jedan mladić završio je sa želudačnom masom zaglavljenom u jednjaku nakon što je pojeo chia sjemenke koje su upile ogromnu količinu vode. Prema podacima Healthline-a, ove sjemenke mogu apsorbirati „do 12 puta veću težinu od vlastite“ kada dođu u kontakt s tečnošću.
Dr. Rebecca Roll, koja je liječila ovog pacijenta, izjavila je za Time da masa ima „konzistenciju sličnu plastelinu“. Ovaj slučaj je još 2014. godine objavljen u Američkom časopisu za gastroenterologiju.
„Popularnost chia sjemenki raste i mislim da ćemo ovakve slučajeve viđati sve češće“, rekla je doktorica.
Kako sigurno konzumirati chia sjemenke?
Počnite sa samo jednom do dvije kašike (oko 14 g) dnevno kako bi ih vaš probavni sistem lakše obradio. Healthline preporučuje da se chia sjemenke potapaju u vodu, mlijeko ili sok najmanje 10–15 minuta, a idealno preko noći, kako bi se dovoljno raširile prije nego što dospiju do vašeg grla. Na taj način se izbjegava opasno sljepljivanje koje može izazvati gušenje ili zapušenje jednjaka.