Ova namirnica uništava kožu, a svi je volimo: Evo šta žene u 40-im trebaju izbjegavati

Za mladoliku kožu nakon 60-e/FreePik
Umjesto estetskih zahvata, žene u četrdesetim godinama mogu dugoročno očuvati mladolik izgled uz pravilnu ishranu.
S godinama se metabolizam usporava, nivo hormona opada, a koža gubi elastičnost, ali odabir pravih namirnica može usporiti te procese i doprinijeti svježem i vitalnom izgledu u šezdesetim. Nutricionisti naglašavaju važnost unosa proteina, zdravih masti, antioksidansa i vlakana.
Proteini podstiču proizvodnju kolagena i treba ih unositi kroz jaja, ribu, piletinu, mahunarke i grčki jogurt. Zdrave masti i omega-3 masne kiseline iz lososa, avokada, sjemenki i orašastih plodova pomažu koži da ostane elastična i smanjuju upale.
Antioksidansi iz šarenog voća i povrća, poput bobičastog voća, paprike i špinata, štite kožu i podstiču obnovu ćelija. Hidratacija je također ključna – osim vode i biljnih čajeva, preporučuje se unos namirnica bogatih vodom, kao što su krastavac i lubenica.
Zdravlje crijeva direktno se odražava na izgled kože, pa su jogurt, kefir, kimchi, integralne žitarice i vlakna važan dio ishrane. S druge strane, šećer i prerađena hrana ubrzavaju starenje jer oštećuju kolagen, pa bi njihov unos trebalo svesti na minimum, piše Stil.