Otkriveno najbolje vrijeme za kafu: Smanjuje rizik od smrti za 31%

Popularna kafa povezana s opasnom očnom bolešću/Free Pik
Foto: Free Pik
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prijašnja istraživanja Klinke Mayo pokazala su da redovito ispijanje kafe može imati blagonaklono djelovanje na ljudski organizam – ono može pružiti zaštitu od srčanih bolesti, moždanog udara, Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2, problema s jetrom i sličnim bolestima.

Novo istraživanje otkrilo je i koje je vrijeme najbolje za ispijanje kafe kako bismo uživali u maksimalnim učincima kafe.

Istraživanje objavljeno u časopisu European Heart Journal analiziralo je podatke o zdravlju i navikama 40.725 odraslih osoba iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani u Sjedinjenim Američkim Državama koje je provedeno između 1999. i 2018. te 1463 odrasle osobe iz Studije provjere životnog stila žena i muškaraca, prenosi Punkufer.hr.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Istraživači sa sveučilišta Tulane i s Harvarda proučili su podatke o navikama ispijanja kafe – uključujući i doba dana u koje su je konzumirali.

Utvrđeno je da 36 posto sudionika istraživanja pilo kafu u jutarnjim satima, 14 posto pilo je kafu tokom cijelog dana, a preostalih 48 posto uopće nije pilo kafu.

Istraživači su otkrili da ljudi koji ujutro piju kafu imaju manji rizik od smrtnosti povezan s kardiovaskularnim bolestima – čak 31 posto manji u usporedbi s onima koji piju kafu tokom cijelog dana, ali i onih koji uopće ne piju kafu.

Studija je zaključila da pijenje kafe ujutro može biti snažnije povezano s manjim rizikom od smrtnosti nego pijenje kafe kasnije tokom dana.

Ako niste osjetljivi na kofein i liječnik vam nije preporučio njegovo izbjegavanje, jutarnja kafa mogla bi imati znatne prednosti na zdravlje ljudi te nadmašiti eventualne rizike, može se zaključiti iz studije objavljene u časopisu European Heart Journal.