Nije samo šećer kriv: Ove namirnice uništavaju vaše zube brže nego što mislite

Zdrave namirnice koje varaju/Free Pik

Zdrave namirnice koje varaju/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kada uživamo u ukusnim poslasticama poput slatkiša i kokica, često ne razmišljamo o tome šta se zapravo dešava u našem tijelu nakon što ih pojedemo. Međutim, problemi nastaju kada ove namirnice počnu negativno utjecati na naše zdravlje, a posebno na naše zube.

„Hrana igra veliku ulogu u oralnom zdravlju, često veću nego što ljudi misle,“ kaže stomatolog Dr Sandip Sahar, DDS. „Iako genetika može uticati na jačinu gleđi, protok pljuvačke i sklonost desni ka parodontitisu, ishrana je faktor pod vašom kontrolom koji svakodnevno utječe na rizik od karijesa, bolesti desni, habanje gleđi i ravnotežu oralnog mikrobioma.“

Iako obično povezujemo hranu koja šteti gleđi sa namirnicama bogatim šećerom, postoje i druge, manje očigledne užine koje nanose jednaku, ako ne i veću štetu od šećera. Da bismo vam pomogli da ih prepoznate, pitali smo stomatologa za pet namirnica, osim šećera, koje uništavaju vaše zube.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sušeno voće

Često uzimate sušeni mango u lokalnoj prodavnici, ali prekomjerna konzumacija sušenog voća može više škoditi nego koristiti. „Sušeno voće se često smatra zdravom užinom, ali je veoma koncentrisan izvor šećera i izuzetno ljepljivo,“ kaže Dr Sahar za Real Simple.

„Lijepi se za zube dugo vremena i hrani bakterije koje uzrokuju karijes, produžavajući izloženost kiselinama — a kiselina je glavni uzrok propadanja gleđi.“ Jedenje ovih kiselih namirnica može biti manje štetno ako se konzumiraju uz zdrave obroke koji stimulišu stvaranje pljuvačke i lakše uklanjaju čestice šećera sa zuba.

Slani krekeri i čips

Slani krekeri i čips su česta užina, ali nisu bez štetnih efekata. „Skrob u ovim namirnicama se razlaže na jednostavne šećere i postaje ljepljiv kada se žvaće,“ objašnjava Dr Sahar.

„To im omogućava da se lako zalepe i zaglave između zuba. Mnogi ljudi ne povezuju ove grickalice sa karijesom, ali mogu biti jednako štetni kao i slatkiši.“

Citrusno voće (u prekomjernim količinama)

Svo voće ima neku nutritivnu vrijednost, pa ne treba potpuno izbaciti citruse iz ishrane. Međutim, prekomjerna konzumacija citrusa može donekle oštetiti zube. „Limun, narandža, grejpfrut i drugo citrusno voće su vrlo kisela i mogu vremenom istrošiti gleđ,“ kaže Dr Sahar.

„Posebno ako se često sisaju ili jedu bez ispiranja usta vodom. Prave kiselinsku izloženost koja može oštetiti gleđ.“ Nakon konzumacije citrusa, sačekajte 30 minuta prije nego što operete zube, kako biste uklonili površinski šećer, a da ne oštetite omekšanu gleđ.

Jogurti sa ukusom

Jogurt je omiljen zbog probiotika, ali je važno izabrati pravi. „Iako jogurti sadrže kalcijum, mnogi jogurti sa dodanim ukusima su puni dodatnih šećera koji mogu nadmašiti koristi za zube,“ kaže Dr Sahar.

Prije kupovine jogurta sa ukusom, provjerite deklaraciju i izbjegavajte one sa previše šećera.

Granola i energetske pločice

Još jedna „zdrava“ hrana koja može naizgled naškoditi zubima? Granola pločice. „Često se reklamiraju kao zdravi proizvodi, ali kombinuju ljepljivu teksturu sa visokim sadržajem šećera, naročito ako sadrže med i sušeno voće,“ upozorava Dr Sahar. Izbjegavajte kombinaciju granola pločica sa sušenim voćem i birajte one koje nemaju previše dodataka.

Na kraju, ključ je u umjerenosti kada su u pitanju ove namirnice. „Preporučujem svojim pacijentima da ih ne izbacuju potpuno, ali da budu svjesni koliko ih i kako konzumiraju,“ kaže Dr Sahar. „Vrijeme, učestalost i navike nakon obroka su najvažniji. Kada se ove namirnice jedu sa drugim jelima, stimulacija pljuvačke je veća i ona pomaže da se sa zuba uklone ostaci šećera, hrane i plaka.“