Neka vam jesen bude u znaku zdravlja: Ovih pet jesenskih namirnica pomaže pamćenju i zdravlju mozga

kelj, povrće, lisnato, zeleno, hrana/Immo Wegmann
Foto: Immo Wegmann/Unsplash
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prema podacima CDC-a, oko deset posto ljudi starijih od 45 godina navodi da primjećuje slabije pamćenje. Stručnjaci ističu da očuvanje zdravlja mozga ne zavisi samo od društvenih aktivnosti i mentalnih vježbi, nego i od prehrane.

Nutricionistkinje i dijetetičarke izdvojile su nekoliko jesenskih namirnica koje mogu doprinijeti boljem pamćenju i kognitivnim sposobnostima.

Sjemenke bundeve

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sjemenke bundeve obiluju vlaknima – u 100 grama nalazi se oko šest grama. Istraživanja ukazuju da vlakna pozitivno djeluju na os crijeva i mozga te tako podržavaju kognitivno zdravlje. Pečene sjemenke mogu se jesti samostalno ili dodavati u salate, žitarice i jogurt, navodi EatingWell.

Prokulice

„Prokulice su bogate sulforafanom, biljnim spojem iz porodice krstašica koji sprječava oksidaciju i jača zdravlje mozga“, kaže nutricionistica i dijetetičarka Sheri Gaw. Jedno istraživanje pokazalo je da su starije osobe nakon 12 sedmica uzimanja dodatka sulforafana imale bržu mentalnu obradu i bolje raspoloženje.

Brusnice

„Brusnice nisu samo sezonski favorit, već i snažna podrška zdravlju mozga“, ističe nutricionistica i dijetetičarka Lauren Manaker. Antocijanini, koji brusnicama daju karakterističnu crvenu boju, imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, a mogu proći krvno-moždanu barijeru i štititi živčane stanice.

Lisnato povrće

„Lisnato povrće poput kelja, špinata i blitve može usporiti kognitivno propadanje, pomoći pamćenju i podržati kritičko razmišljanje“, objašnjava nutricionistica i dijetetičarka Melissa Mitri. U sebi sadrže folat, beta karoten te vitamine E i K – hranjive materije povezane s boljim funkcionisanjem mozga.

Zob

„Zob je korisna za pamćenje, osigurava tijelu i umu stabilnu energiju i pomaže u regulisanju šećera u krvi“, dodaje Mitri. Zob je ugljikohidrat bogat vlaknima, vitaminima B skupine i antioksidansima. Iako su potrebna dodatna istraživanja, postoje nalazi koji zob povezuju s boljom brzinom kognitivne obrade.