Krompir svi vole, ali rijetko ko zna ovo: Može biti opasan u jednom slučaju

Krompir nije uvijek bezopasan/Free Pik

Krompir nije uvijek bezopasan/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nisu svi krompiri isti – naročito kada je riječ o riziku od dijabetesa tipa 2, pokazuje veliko novo istraživanje. Naučnici sa univerziteta Harvard T. H. Chan School of Public Health otkrili su da konzumacija samo tri porcije pomfrita sedmično povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 20%. Međutim, pečeni, kuhani ili pire krompir nisu bili povezani s povećanim rizikom.

“Umjesto da se pitamo ‘Da li je krompir dobar ili loš?’, sada prelazimo na preciznije i korisnije pitanje: ‘Kako je pripremljen i šta bismo mogli jesti umjesto njega?’”, izjavio je Seyed Mohammad Mousavi, postdoktorski istraživač na Odsjeku za nutricionizam i jedan od glavnih autora studije, u saopćenju za javnost.

Studija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Studija, objavljena u časopisu British Medical Journal, pratila je više od 200.000 Amerikanaca tokom više od 30 godina, analizirajući njihove prehrambene navike i zdravstvene ishode. Tokom tog perioda, kod ukupno 22.299 učesnika dijagnosticiran je dijabetes tipa 2.

Meta-analiza koja je obuhvatila više od 587.000 ljudi i 43.000 dijagnoza na četiri kontinenta potvrdila je iste rezultate, navodi se u radu.

Veza između krompira i zdravstvenih rizika, posebno kada je riječ o dijabetesu tipa 2, postaje sve češća tema naučnih rasprava. Iako krompir sadrži hranjive materije poput vlakana, vitamina C i kalija, novija istraživanja upozoravaju da njegov visok glikemijski indeks, koji uzrokuje naglo povećanje šećera u krvi, kao i različiti načini pripreme, mogu imati negativan utjecaj na zdravlje, piše Fox News.

Najnoviji rezultati potvrđuju da je visoka konzumacija pomfrita glavni razlog povezanosti s povećanim rizikom od dijabetesa. Prženje krompira u dubokom ulju ne samo da uklanja korisne hranjive materije, već pokreće i tzv. Maillardovu reakciju – hemijski proces koji pomfritu i pečenom mesu daje hrskavu, smeđu teksturu i bogat ukus, ali pri tome nastaju i štetni nusprodukti.

Zamjene

Dobra vijest je da nekoliko jednostavnih zamjena, samo tri puta sedmično, može značajno smanjiti rizik od dijabetesa. Zamjena pomfrita cjelovitim žitaricama smanjuje rizik za 19%, pokazalo je istraživanje. Čak i kada su ispitanici umjesto zdravijih varijanti krompira birali cjelovite žitarice, rizik se smanjivao za 8%.

“Poruka za javno zdravlje ovdje je jednostavna i snažna”, izjavio je Walter Willett, profesor epidemiologije i nutricionizma.

“Male promjene u našoj svakodnevnoj ishrani mogu imati veliki utjecaj na rizik od dijabetesa tipa 2.”

Više od 500 miliona ljudi širom svijeta boluje od dijabetesa – što je oko 1 od 10 odraslih, a većina njih ima dijabetes tipa 2, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Taj broj kontinuirano raste tokom posljednje dvije decenije.

“Za kreatore politika, naši rezultati naglašavaju potrebu da se ide dalje od generalizovanih kategorija hrane i da se više pažnje posveti načinu pripreme hrane i onome što se koristi kao zamjena”, dodao je Willett.

“Nisu svi ugljikohidrati – pa ni svi krompiri – isti, a ta razlika je ključna za oblikovanje efikasnih prehrambenih smjernica.”

Buduća istraživanja

Tim istraživača također je predložio da buduće studije ispitaju kako dodavanje putera ili pavlake u krompir, kao i korištenje različitih ulja za prženje, može utjecati na zdravstvene ishode – te da se uporede efekti sa batatom, koji ima drugačiji nutritivni profil.

Studija ne sugeriše da treba potpuno izbaciti krompir iz prehrane. Umjesto toga, važno je obratiti pažnju na to kako je pripremljen i koliko često se konzumira.

“Krompir može biti dio zdrave ishrane, ali ne bi trebao biti glavni izvor ugljikohidrata”, kaže Mousavi.

“Za razliku od krompira – naročito prženog – cjelovite žitarice su dosljedno povezane s boljim dugoročnim zdravljem, uključujući niži rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca, pa čak i prerane smrti.

Zato su cjelovite žitarice generalno bolji izbor za svakodnevnu ishranu.”

Ako volite krompir, Katherine N. Balantekin, docentica na Odsjeku za vježbanje i nutricionističke nauke Univerziteta u Buffalu, poručuje da i dalje možete uživati u njemu:

“Pokušajte da ga pečete ili kuhate, umjesto da ga pržite, i obratite pažnju na učestalost konzumacije”, savjetuje.

“Sve je u ravnoteži i svjesnim izborima.”