Jedete pogrešne banane? Evo kako odabrati ispravnu za zdravlje crijeva
Riješena dilema/FreePik
Stručnjak za zdravlje probave podijelio je koje namirnice trebate uključiti u ishranu kako biste poboljšali probavu, a sve se svodi na samo četiri ključna voća.
Prema pisanju portala Mirror, dr. Saurabh Sethi, gastroenterolog školovan na Harvardu, istaknuo je četiri vrste voća kojima bismo svi trebali dati prednost u prehrani.
Kivi – prirodni poticaj za probavu
Na prvom mjestu nalazi se kivi. Dr. Sethi objašnjava: "Jedite kivi kako biste potaknuli probavu jer sadrži aktinidin, enzim koji značajno pomaže u razgradnji proteina". Učinkovita razgradnja proteina ključna je za smanjenje osjećaja težine u želucu nakon obroka.
Papaja protiv nadutosti
Sljedeća na popisu esencijalnih namirnica je papaja. "Ona je izuzetno korisna za želudac jer njezin enzim, papain, podržava probavni proces i učinkovito smanjuje nadutost", savjetuje liječnik.
Blago zelene banane za crijevni mikrobiom
Iako možda zvuči neobično, medicinski stručnjak preporučuje i konzumaciju blago zelenih, odnosno ne potpuno zrelih banana. Razlog leži u činjenici da su bogate otpornim škrobom, koji služi kao hrana za zdrave crijevne bakterije. Osim što podržava zdravlje crijevnog mikrobioma, otporni škrob pomaže i u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
Guava za redovitost
Dr. Sethi preporučuje i guavu za poticanje probave. Ovo tropsko voće obiluje vlaknima i vitaminom C, a oba nutrijenta pomažu u osiguravanju redovite i uredne probave te sprječavaju zatvor.
Dr. Sethi je ranije istaknuo i važnost drugih supernamirnica za "čišćenje" crijeva, poput chia, lanenih i bosiljkovih sjemenki, koje također imaju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja cjelokupnog probavnog sistema.