Jedete je skoro svaki dan, a niste znali: Ova namirnica ima skriveni efekat na vaše tijelo

Ima osobinu o kojoj se rijetko govori/Free Pik

Ima osobinu o kojoj se rijetko govori/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Špinat je čest gost na našim tanjirima – kuhani, u salatama, smoothijima… ali da li ste znali da ova zelena biljka ima jedno neočekivano svojstvo koje može utjecati na vaš organizam?

Skrivena moć oksalata

Iako je bogat vitaminima i mineralima, špinat sadrži visoku količinu oksalata – jedinjenja koja mogu otežati apsorpciju kalcijuma i željeza. Kod osoba koje su sklone stvaranju bubrežnih kamenaca, prekomjerna konzumacija špinat može dodatno povećati rizik.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nutritivna vrijednost nije sporna

Špinat je i dalje odličan izvor vitamina K, A, C i folne kiseline, kao i vlakana. Međutim, nutricionisti savjetuju da se ne pretjeruje sa količinom i da se kombinuje sa drugim povrćem kako bi se smanjio efekat oksalata.

Kako da ga pametno konzumirate

Kuhanjem špinata možete smanjiti nivo oksalata, pa se preporučuje da ga ne jedete sirovog u velikim količinama. Također, kombinovanje sa namirnicama bogatim vitaminom C može pomoći boljoj apsorpciji željeza, piše Krstarica.