Izgledaju bezopasno, ali nisu: Ako imate problema sa srcem, izbjegavajte ove vitamine

Morate biti oprezni/FreePik
Dodaci ishrani su čest i praktičan način dopune prehrane kojem se mnogi ljudi okreću s ciljem poboljšanja zdravlja. Iako mogu imati pozitivne efekte na opće zdravlje i blagostanje, neki dodaci mogu naštetiti zdravlju srca ako se uzimaju u prekomjernim količinama ili bez dovoljno informacija prije početka suplementacije.
Pojedini dodaci mogu izazvati nepravilan rad srca, visok krvni pritisak, pa čak i ozbiljno ugroziti funkciju srca. Zdravstveni stručnjaci, nutricionist Robert Iafelice i medicinska sestra Lauren Thayer, upozoravaju na tri dodatka ishrani koji mogu biti rizični.
Riblje ulje bez antioksidansa
Riblje ulje je jedan od najpopularnijih suplemenata zbog svojih blagotvornih učinaka, poput smanjenja upale i snižavanja triglicerida. Međutim, stručnjaci upozoravaju da riblje ulje bez antioksidansa može predstavljati rizik za srce.
“Iako je riblje ulje vrlo korisno za zdravlje srca, može biti štetno ako nije zaštićeno antioksidansima poput vitamina C, E ili astaksantina. Bez njih, riblje ulje je sklono stvaranju toksičnih nusproizvoda”, objašnjava Iafelice za SheFinds.
Savjet: Uvijek provjerite da li vaše riblje ulje sadrži antioksidanse.
Kalcij bez magnezija
Dodaci kalcija i magnezija trebaju se uzimati u ravnoteži, jer magnezij pomaže u regulaciji kalcija u tijelu i podržava funkcije srca.
“Mnogi ljudi uzimaju dodatke kalcija koji ne sadrže magnezij, što može dovesti do relativnog nedostatka magnezija – posebno kod onih koji konzumiraju puno mliječnih proizvoda”, kaže Iafelice.
Također dodaje:
“Magnezij je ključan za održavanje normalnog srčanog ritma. Njegov nedostatak može dovesti do aritmija ili čak atrijske fibrilacije.”
Korijen sladića
Korijen sladića često se koristi za probavne tegobe i upaljeno grlo, ali može biti opasan ako se ne uzima pažljivo, posebno u kombinaciji s nedovoljno magnezija, piše Najžena.
“Korijen sladića može povisiti krvni pritisak i sniziti nivo kalija u organizmu, što može dovesti do potencijalno opasnih aritmija”, upozorava medicinska sestra Lauren Thayer.