Imate visok pritisak? Ove kuhinjske namirnice prirodno ga snižavaju

Već ih imate kod kuće/FreePik
Ako patite od povišenog krvnog pritiska, vjerovatno već pazite na unos soli i izbjegavate zasićene masti. Međutim, postoji još jedan ključni nutrijent koji se često zanemaruje – proteini. Uključivanje kvalitetnih proteina u svaki obrok može imati značajan utjecaj na regulaciju krvnog pritiska.
Riba
Ribe poput lososa i iverka bogate su proteinima i kalijem – mineralom koji pomaže opuštanju krvnih sudova i smanjuje negativne efekte soli. Preporučuje se konzumacija ribe nekoliko puta sedmično, jer osim što jača mišiće, čuva i zdravlje srca.
Jaja
Jaja su bogata kompletnim proteinima i sadrže sve esencijalne aminokiseline. Također su puna vitamina A, selena, vitamina B kompleksa i antioksidansa poput luteina i zeaksantina, koji ne samo da štite vid, već mogu doprinijeti snižavanju krvnog pritiska.
Orašasti plodovi i sjemenke
Orasi, bademi, indijski orah, sjemenke suncokreta i bundeve odličan su izvor zdravih masti, proteina i antioksidansa. Lako ih je dodati u zobene pahuljice, jogurt ili salate, pa mogu obogatiti ishranu bez puno truda.
Nemasna govedina
Iako se često izbjegava, nemasna govedina (npr. but bez masnoće) može biti dio uravnotežene ishrane. Sadrži kvalitetne proteine, hem-željezo, vitamin B12, magnezij i fosfor. Prema pisanju magazina Eating Well, studije pokazuju da se ovakvo meso može uklopiti čak i u mediteranski način ishrane, koji je poznat po svom pozitivnom djelovanju na krvni pritisak.
Piletina i puretina
Perad je odličan izvor nemasnih proteina, posebno L-arginina – aminokiseline koju tijelo pretvara u azot-oksid, molekul koji širi krvne sudove i poboljšava protok krvi, čime direktno doprinosi snižavanju krvnog pritiska.
Mahunarke
Grah, leblebije, sočivo, grašak i soja obiluju proteinima, vlaknima i kalijem. Osim što poboljšavaju varenje, mahunarke podstiču zdrav protok krvi i stabilizuju pritisak. Posebno su korisne za ljude koji ne konzumiraju meso.
Raznolikost proteina je ključ
Nije dovoljno samo unositi dovoljno proteina – važno je da dolaze iz različitih izvora. Velika studija je pokazala da su osobe koje su sedmično unosile barem četiri različite vrste proteina imale 66% manji rizik od razvoja povišenog krvnog pritiska.