Hrana koja štiti mozak: Može smanjiti rizik od demencije čak i kod genetske predispozicije

Zdrav mozak počinje na tanjiru/FreePik
Nova istraživanja objavljena u časopisu Nature Medicine pokazuju da mediteranska ishrana može značajno smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti, čak i kod osoba s najvećom genetskom predispozicijom.
Naučnici s Univerziteta Harvard i bolnice Mass General Brigham otkrili su da ishrana bogata ribom, povrćem, orašastim plodovima i zdravim mastima donosi najveću korist onima koji imaju dvije kopije gena APOE4 – genetskog faktora koji deset puta povećava rizik od Alzheimerove bolesti.
Mediteranska dijeta pomaže u borbi protiv Alzheimerove bolesti
Glavna autorica studije, dr. Juksi Liu, ističe:
"Mediteranska dijeta je jedini prehrambeni model za koji postoje dokazi da pozitivno utječe na moždane funkcije u kliničkim istraživanjima."
Studija je analizirala više od 4.000 žena tokom 30 godina, a rezultati su potvrđeni i na grupi od skoro 1.500 muškaraca. Pokazalo se da mediteranska ishrana smanjuje upale, poboljšava zdravlje krvnih sudova, povećava osjetljivost na inzulin i smanjuje nivo štetnih proteinskih naslaga (amiloidnih plakova) u mozgu, koje su povezane s padom kognitivnih sposobnosti.
"Ova ishrana mijenja važne biomarkere u krvi, što je zaslužno za oko 40 posto ukupnih koristi koje dijeta donosi," objašnjava dr. Liu.
Rizik od Alzheimerove bolesti kod osoba koje nose dvije kopije gena APOE4 iznosi oko 90%, što je znatno više u poređenju s osobama koje nemaju taj gen (oko 9%) ili imaju samo jednu kopiju (30%).
Poznati australijski glumac Chris Hemsworth nedavno je otkrio da ima dvije kopije gena APOE4, što značajno povećava njegov rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, zbog čega je odlučio usporiti karijeru i posvetiti se očuvanju zdravlja svog mozga.
Studija potvrđuje da je mediteranska ishrana, u kombinaciji s DASH dijetom, jedna od najučinkovitijih prehrambenih strategija za smanjenje rizika od demencije.
"Prehrambene preporuke poput ovih trebale bi biti usmjerene na cijelu populaciju, ali posebno na osobe s visokim genetskim rizikom," naglašava dr. Liu.
Ova otkrića pokazuju da čak i osobe s genetskom sklonošću ka Alzheimerovoj bolesti mogu smanjiti rizik pravilnom ishranom i zdravim načinom života.
To znači da briga o sebi – poput pravilne prehrane i zdravih navika – može igrati ključnu ulogu bez obzira na naslijeđene gene, piše Daily Mail.