Jaja ne izazivaju visok holesterol - osim ako ih pravite ovako

Ilustracija/ Pexels/

Ilustracija/ Pexels/

Ilustracija/ Pexels/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Možda ste čuli upozorenja o nivoima holesterola u žumancima, što je uticalo na neke osobe koje vode računa o zdravlju da se u potpunosti odreknu žumanca. Ali prije nego što naručite omlet od bjelanaca, pogledajmo činjenice. Uticaj žumanca na vaš ukupni holesterol nije tako zastrašujući kao što smo nekada vjerovali.

Stručnjaci sa Harvardske medicinske škole se slažu. Nedavna istraživanja pokazuju da holesterol u hrani ne utiče na nivo holesterola u našem tijelu. Umjesto toga, prvenstveno se proizvodi u našoj jetri sa zasićenim i trans mastima u ishrani. A sa samo oko 1,5 grama zasićene masti u svakom jajetu, to nije dovoljno za ''uzbunu''.

Dakle, ne morate nužno da brinete o zdravstvenim rizicima povezanim sa svakodnevnim jedenjem jaja. Međutim, vrijedi procijeniti kako ih jedete.

Omelette breakfast.JPG
CC BY-SA 4.0, Link

Sol, ulje i procesirano meso vrlo se često jedu sa jajima

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pravljenje jaja sa puno soli i zasićenim masnoćama za doručak meso kao što je kobasica, suho meso ili slanina može dovesti do zdravstvenih rizika. 

Iako ove namirnice mogu povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema, također je važno napomenuti da su ovi rizici povezani s velikim, dosljednim unosom ovih potencijalno štetnih sastojaka. To ne znači da se morate u potpunosti odreći procesiranog mesa; samo vodite računa o tome koliko i koliko često ga jedete.

Dr. Petrucci takođe napominje da mast/ulje koje koristite u procesu kuhanja također može uticati na nutririvnu vrijednost jaja. Ona preporučuje korištenje visokokvalitetnih masti koje mogu izdržati visoke temperature, poput putera ili masla.