Umak koji ide uz sve: Vaše će meso podići na viši nivo, prave ga i chefovi u restoranima

Bilo da pripremate piletinu s roštilja, steak, ćevape, svinjetinu iz tave ili povrće s roštilja – postoji jednostavan dodatak koji čini razliku. Ne, nije kečap. Nije ni senf sam po sebi. Radi se o umaku koji u svega 10 minuta pretvara svako jelo u ozbiljan gastro doživljaj. Dovoljno dobar da ga mažemo i na hljeb.
Univerzalni umak od senfa i meda savršeno balansira slanoću, kiselost i slatkoću. Dijon senf daje blagu ljutinu, med zaokružuje okus, a jabučni ocat reže masnoću – kombinacija koja paše uz gotovo svaku vrstu mesa.
Sastojci:
2 kašike Dijon senfa (može i obični senf)
1 kašika meda
1 kašika jabučnog ili vinskog octa
3 kašike maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
po želji: malo bijelog luka u prahu ili sitno ribanog
Priprema: Sve sastojke ubacite u manju zdjelu i dobro umutite pjenjačom ili viljuškom dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu. Kušajte i prilagodite: više meda za slađi okus, više senfa za jači udarac. Poslužite uz piletinu, steak, svinjetinu, ćevape, ribu ili roštiljano povrće.
Jednostavan, brz i neodoljiv – ovaj umak bi vam lako mogao postati omiljeni dodatak svemu.