Trik koji mijenja sve: Evo kako da vam tijesto ne upije ni kap ulja

Tajna savršenog tijesta/Free Pik

Tajna savršenog tijesta/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Uštipci i ostala pržena tijesta često su omiljen izbor za doručak ili večeru.

Ipak, čest problem je to što tijesto nakon prženja zna biti previše masno jer upije veliku količinu ulja. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da se to spriječi.

Prvi trik podrazumijeva dodavanje praška za pecivo ili sode bikarbone u brašno. Najbolje je da ih prethodno prosijete zajedno s brašnom. Ovaj korak pomaže da tijesto tokom prženja ne upije ulje, već da ostane lagano i prozračno.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Drugi važan savjet odnosi se na temperaturu ulja. Prije nego što stavite tijesto da se prži, pobrinite se da je ulje dovoljno zagrijano. Kada je temperatura visoka, vanjski sloj tijesta se odmah zapeče i time sprječava upijanje masnoće.

Uz ova dva jednostavna koraka, vaši uštipci i mekike bit će ukusni, hrskavi i bez suvišne masnoće, piše Superžena.