Talijanski chefovi otkrili „sveti gral“ tjestenine: Trik koji legendarno jelo pretvara u čistu magiju

cacio e pepe, špagete, tjestenina, hrana, recept//
Foto: Milk Street/Arhiv
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Italijanski chefovi i braća Giulio i Enrico otkrili su jednostavan trik kojim se legendarno jelo cacio e pepe može podići na novi nivo. Istraživanje koje je provela kuhinja Italian Street Kitchen pokazalo je da je upravo ovo jelo izazvalo najveće interesovanje povodom Svjetskog dana tjestenine.

Cacio e pepe, simbol rimske kuhinje, poznat je po svojoj jednostavnosti — potrebna su samo tri sastojka: tjestenina, Pecorino Romano i crni papar. Upravo u toj jednostavnosti, kaže chef Giulio Marchese, leži čar italijanske gastronomije:

– Cacio e pepe je suština talijanske kuhinje – nekoliko jednostavnih sastojaka pripremljenih savršeno. Nevjerovatno je vidjeti koliko ga ljudi širom svijeta vole. Kad se napravi kako treba, to je čista magija na tanjiru – rekao je Marchese.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

No, za one koji žele dodati malo modernog štiha tradicionalnom receptu, braća Giulio i Enrico otkrivaju nekoliko „baka odobrenih“ izmjena.

– Tradicionalno se ovo jelo pravi od špageta, Pecorina Romana i crnog papra, ali mi u Italian Street Kitchenu koristimo bucatini zbog izraženije teksture, dodajemo so s tartufima za dublji okus, a na kraju završavamo s lagano zapečenim limunom i mrvicama Pecorina za svježinu i hrskavost – objašnjavaju chefovi.

Recept za cacio e pepe:

Za pripremu ovog jela potrebni su: bucatini, Pecorino Romano, parmezan, crni papar, so s tartufima, neslani maslac, korica i sok limuna, maslinovo ulje, timijan i krušne mrvice.

Tjestenina se kuha u posoljenoj vodi dok ne postane al dente. U međuvremenu, u širokoj tavi se otapa maslac s krupno mljevenim paprom, kojem se dodaje malo vode od tjestenine i prstohvat soli s tartufima kako bi se stvorila kremasta emulzija. Nakon što se doda naribani sir, jelo se miješa dok ne postane glatko i sočno. Na kraju se ubacuje limunova korica i nekoliko kapi soka za svježinu, a preko se pospu zlatno prepržene mrvice s timijanom i Pecorinom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Cacio e pepe, kažu talijanski majstori, ostaje najčišći izraz njihove kuhinje – jednostavan, iskren i neodoljiv.