Tajna savršenog tijesta konačno otkrivena: Ključ je u dodavanju ovog sastojka

Tijesto koje se topi u ustima/Free Pik

Tijesto koje se topi u ustima/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postoji jedan bakin trik koji se danas rijetko koristi, a pravi čudo u kuhinji. Nije skup, nije komplikovan, ali mijenja sve – od mirisa do teksture. Ako ste ikada željeli da vam tijesto bude mekano kao duša, evo šta ste možda zaboravili.

Tajna je u jednostavnosti

Baka je uvijek govorila: „Tijesto ne voli žurbu, ali voli toplinu.“ Prije nego što bi zamijesila bilo šta, uvijek bi zagrijala mlijeko – ne da proključa, nego da bude toplo kao ruka. U to mlijeko dodavala bi kašičicu šećera i malo kvasca, pa ostavljala da se „probudi“. Ovaj korak je ključan. Bez njega, tijesto ostaje tvrdo, bez duše.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojak koji svi zaboravljaju

Ali ono što je pravilo razliku jeste – krompir. Da, običan, kuhan krompir. Baka bi ga zgnječila i dodala u tijesto. Rezultat? Mekano, vazdušasto, a opet puno. Krompir tijestu daje vlagu i elastičnost, a da ga ne učini gnjecavim. Savršeno za kiflice, pogače, pa čak i pizzu.

Kako se tijesto ponaša

Kada se koristi ovaj trik, tijesto ne puca, ne isušuje se i ostaje svježe duže vrijeme. Može da stoji danima, a da ne izgubi mekoću. Idealno je za sve koji vole pripremiti unaprijed, ali ne žele izgubiti onaj domaći osjećaj.

Praktičan savjet

Ako želite isprobati – skuhajte jedan krompir, zgnječite ga i dodajte u standardnu smjesu za tijesto. Kombinirajte s toplim mlijekom i kvascem, pa ostavite da naraste. Rezultat će vas iznenaditi. Tijesto će biti mekše od duše – baš kao što je to pravila baka, piše Krstarica.