Tajna savršenog tijesta konačno otkrivena: Ključ je u dodavanju ovog sastojka

Tijesto koje se topi u ustima/FreePik
Postoji jedan bakin trik koji se danas rijetko koristi, a pravi čudo u kuhinji. Nije skup, nije komplikovan, ali mijenja sve – od mirisa do teksture. Ako ste ikada željeli da vam tijesto bude mekano kao duša, evo šta ste možda zaboravili.
Tajna je u jednostavnosti
Baka je uvijek govorila: „Tijesto ne voli žurbu, ali voli toplinu.“ Prije nego što bi zamijesila bilo šta, uvijek bi zagrijala mlijeko – ne da proključa, nego da bude toplo kao ruka. U to mlijeko dodavala bi kašičicu šećera i malo kvasca, pa ostavljala da se „probudi“. Ovaj korak je ključan. Bez njega, tijesto ostaje tvrdo, bez duše.
Sastojak koji svi zaboravljaju
Ali ono što je pravilo razliku jeste – krompir. Da, običan, kuhan krompir. Baka bi ga zgnječila i dodala u tijesto. Rezultat? Mekano, vazdušasto, a opet puno. Krompir tijestu daje vlagu i elastičnost, a da ga ne učini gnjecavim. Savršeno za kiflice, pogače, pa čak i pizzu.
Kako se tijesto ponaša
Kada se koristi ovaj trik, tijesto ne puca, ne isušuje se i ostaje svježe duže vrijeme. Može da stoji danima, a da ne izgubi mekoću. Idealno je za sve koji vole pripremiti unaprijed, ali ne žele izgubiti onaj domaći osjećaj.
Praktičan savjet
Ako želite isprobati – skuhajte jedan krompir, zgnječite ga i dodajte u standardnu smjesu za tijesto. Kombinirajte s toplim mlijekom i kvascem, pa ostavite da naraste. Rezultat će vas iznenaditi. Tijesto će biti mekše od duše – baš kao što je to pravila baka, piše Krstarica.