Supervoće budućnosti: Kako je ukrasna biljka postala najzdravije voće na svijetu

aronija promo/
Foto: Arhiv
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Posljednjih godina aronija se sve češće spominje kao supervoće s nizom zdravstvenih benefita. No, šta je zapravo aronija? Ova bobičasta biljka pripada porodici ruža i dolazi u tri vrste: crvenoplodna (Aronia arbutifolia), ljubičastoplodna (Aronia prunifolia) i najrasprostranjenija crnoplodna (Aronia melanocarpa). Iako se često naziva sibirskom, njemačkom ili poljskom aronijom, ta imena nemaju stvarnu botaničku osnovu, već samo označavaju mjesto uzgoja.

Od ukrasne biljke do superhrane

Aronija je prirodno rasla u Sjevernoj Americi, gdje su je Indijanci koristili kao lijek protiv želudačnih i crijevnih tegoba. U Evropu je stigla u 19. stoljeću, ali je prvobitno uzgajana kao ukrasna biljka. Tek desetljećima kasnije prepoznata su njena ljekovita svojstva, a 1972. godine osvojila je nagradu Kraljevskog vrtlarskog udruženja u Engleskoj.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Danas je poznato da su njene tamnoplave bobice jedan od najjačih prirodnih izvora antioksidansa, što je čini izuzetno korisnom u borbi protiv raznih bolesti, uključujući rak.

Ekološka proizvodnja u Bosni i Hercegovini

Najveće ekološke plantaže aronije u Bosni i Hercegovini nalaze se u sjevernim dijelovima zemlje, gdje ova biljka uspijeva u prirodnim uslovima. Aronija ne zahtijeva posebnu njegu, a njeni plodovi sadrže pet do deset puta više antocijana, flavonoida, minerala i vitamina u odnosu na ostalo voće.

Zašto je aronija toliko zdrava?

Osim što je snažan antioksidans, aronija pomaže kod visokog krvnog pritiska, djeluje protuupalno i opušta arterije zahvaljujući proantocijanidinima. Njena ljekovita svojstva uključuju:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja

- Smanjenje šećera u krvi i oksidacije lipida (važna za dijabetičare)

- Jačanje imunološkog sistema

- Zaštitu ćelija od oštećenja

- Smanjenje rizika od mrene

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Zaštitu kože od UV zračenja

- Poboljšanje probave i zdravlja jetre

- Detoksikaciju organizma od teških metala i radioaktivnih tvari (koristila se nakon Černobila 1986. godine)

- Aronija sadrži širok spektar vitamina (C, A, E, B kompleks) i minerala (željezo, kalij, kalcij, magnezij, mangan, jod, fosfor i cink), što je čini pravim prirodnim suplementom.

Kako konzumirati aroniju?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Čaj od aronije – Idealan za smirivanje upala i problema s probavom. Sadrži visoku koncentraciju vitamina C i antioksidansa, piše centarzdravlja.hr.

Sok od aronije – 100% prirodan, bez dodataka, hladno prešan kako bi zadržao sve hranjive tvari. Preporučena dnevna doza je 0,3 do 0,5 dcl.

Marmelada, džem, sirup, vino i liker – Aronija se može koristiti u raznim oblicima, a zbog svog trpkog okusa često se miješa s borovnicama, jagodama ili jabukama.

Ukratko, aronija nije samo još jedan prehrambeni trend – njene zdravstvene koristi su naučno dokazane, a sve više ljudi prepoznaje njenu vrijednost u svakodnevnoj ishrani.