Sezona smokava u punom jeku: Napravite smoothie i salatu u kojoj će svi uživati

Prepune vlakna, kalija i magenzija
Koliko god suhe smokve bile ukusne, nikada neće biti bolje od svježih smokava. Svježe smokve su nedvojbeno jedno od najljepših vrsta voća. Vrhunac sezone za svježe smokve je kasno ljeto do rane jeseni, te je tada najbolje vrijeme za iskorištavanje svježih smokvi, prenosi net.hr.
Prvi recept sa svježim smokvama je smoothie od smokava.
Sastojci:
- 4 svježe smokve
- pola srednje zrele banane
- 200 ml grčkog jogurta
- 1 kašičica meda
- 1 prstohvat soli
- pola šoljice mlijeka
Kako biste pripremili ovaj recept sa svježim smokvama, odrežite vrhove stabljike smokve, prerežite na pola i dodajte u blender. Dodajte polovicu banane, grčki jogurt, med, sol i polovicu mlijeka u blender. Pasirajte dok ne postane glatko i nastavite dodavati mlijeko ako želite rjeđu konzistenciju. Ovaj recept sa svježim smokvama je gotov i spreman za posluživanje.
Drugi recept sa svježim smokvama je salata od smokvi i kelja.
Sastojci:
- 115 grama kelja, narezanog na velike komade
- 2 žlice soka od limuna
- 1 avokado
- 1 žličica morske soli
- 1 mrkva, nasjeckana
- 1 manja žuta tikvica, narezana na kockice
- 8 svježih smokava, narezanih na kolutove
- 40 grama mljevenog lanenog sjemena
Kako biste pripremili ovaj recept najprije kelj, mrkvu, tikvice, zelje i smokve operite i osušite te pripremite. Stavite kelj u veliku zdjelu i dodajte limunov sok, avokado i morsku sol. Čistim rukama miješajte sastojke dok kelj ne uvehne, a avokado i sol se ravnomjerno rasporede. Ubacite nasjeckanu mrkvu i tikvicu. Nježno umiješajte smokve s lanenim sjemenkama i ostalim sastojcima. Ovaj recept sa svježim smokvama je gotova i spremna za posluživanje. Prijatno!