Sedam dana nostalgije: Prijedlog zaboravljenih jela iz 80-ih za svaki dan tokom sedmice

U posljednje vrijeme mnoge „pere“ nostalgija i žele jesti hranu uz koju su odrasli 80-ih godina. U to vrijeme meso se nije jelo svaki dan, a obroci su bili jednostavni i sastavljeni od lokalno uzgojenih sastojaka.
Umjesto današnjih avokada na tostu, chia pudinga i buda bowlova s kvinojom i lososom, tada su se jeli žganci s bijelom kafom, luleki s makom i rizi bizi s pohovanim mesom.
Na meniju će se ovih dana naći i francuski krompir — jelo koje je u 80-ima bilo izuzetno popularno u Hrvatskoj, iako Francuzi za njega nikada nisu čuli.
Odvažni će se odlučiti i na varivo od krastavaca, koje uvijek izaziva podijeljena mišljenja, a za nedjeljni ručak sprema se klasično pečeno pile s krompirom.
Ako želite probuditi okus djetinjstva, donosimo vam sedam recepata — po jedan za svaki dan, inspirisan specijalitetima iz bivše Jugoslavije.
Ponedjeljak: Žganci s bijelom kafom
Kuhani žganci, palenta ili pura nezamjenjivi su dio stare kuhinje. Riječ je o rustikalnom jelu od kuhane kukuruzne krupice koja se jela s različitim umacima, mesom ili sirom. Nekada su se smatrali pravim težačkim doručkom prije odlaska na polje. Žganci su se jeli s vrhnjem, čvarcima i prženim lukom, ali i u slatkoj varijanti — s mlijekom ili bijelom kafom.
Utorak: Varivo od krastavaca
Pravo ljetno jelo jer je povrće tada u sezoni. Iako je riječ o jednostavnom i jeftinom obroku, već decenijama dijeli ljubitelje domaće kuhinje. Priprema ne traži puno sastojaka ni znanja, a poslužuje se uz krišku svježeg hljeba.
Srijeda: Krpice sa zeljem
Nostalgična sedmica teško prolazi bez krpica sa zeljem. Radi se o domaćoj trganoj tjestenini pomiješanoj sa svježim kupusom i malo začina. Ovo jelo se može poslužiti samostalno ili kao prilog uz mesna jela.
Četvrtak: Francuski krompir
Nitko zapravo ne zna zašto se složenac od krompira, kuhanih jaja i kobasice zapečen u rerni zove francuski krompir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj kuhinji, ali je u kontinentalnoj Hrvatskoj bilo nezaobilazno 80-ih.
Petak: Rizi bizi
Od Talijana smo posudili ideju za risi e bisi, koje se kod nas udomaćilo kao rizi bizi — kombinacija graška i riže. Može se jesti samo ili poslužiti uz faširance ili pohovano meso.
Subota: Luleki s makom
Šufnudle, valjušci ili luleki su različita imena za istu austrougarsku slasticu koja je nekada bila omiljena i kod nas. Najčešće se radila s mljevenim makom ili orasima. Ove subote predlažemo luleke s makom.
Nedjelja: Pečeno pile s krompirom
Cijelo pečeno pile možda nije zaboravljeno, ali se sve rjeđe sprema kod kuće jer ga je lakše kupiti gotovo. Ove nedjelje napravite izuzetak i ispecite ga sami — s hrskavom kožicom i mekanim mesom, uz pečeni krompir. Mljac!